Milieubeweging vreest ‘gen-bomen’

08-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Biotechnologische ondernemingen experimenteren met bomen die sneller groeien en bestand zijn tegen bepaalde herbiciden. Dat gebeurt met steun van de papier- en houtpulpindustrie.

De milieubeweging vreest dat deze bedrijven louter oog hebben voor economische aspecten en te weinig voor de invloed van gemodificeerde bomen op ecosystemen. De jaarlijkse houtoogst is goed voor ruim 400 miljard dollar.

De milieubeweging vreest dat nieuwe eigenschappen van genetisch gemodificeerde bomen zich door kruisbestuiving naar andere bomen verspreiden. Boomplantages liggen vaak bij natuurlijke inheemse bossen. Sommige boomsoorten zouden dan kunnen domineren en andere inheemse soorten ‘verdringen’.

Rebecca Goldburg, wetenschapper van de Amerikaanse milieugroep Environmental Defense, wijst erop dat stuifmeel van bomen grote afstanden kan afleggen met de wind. Van sommige pijnbomen zelfs honderden kilometer, stelt Goldburg.

De 'bufferzones' van vijftig meter die de biotechnologiebedrijven voorzien om traditionele gewassen en inheemse bomen af te schermen voor genetisch gemodificeerd stuifmeel, zullen daarom niet volstaan.

Om het groeiproces van een boom te versnellen, willen de onderzoekers proberen de voortplantingsmogelijkheden te blokkeren zodat alle energie gaat naar groei in plaats van vruchtbaarheid. Wanneer deze nieuwe eigenschap via kruisbestuiving overslaat op wilde bomen, kan dit het voortbestaan van hele soorten bedreigen, vreest de milieubeweging.

Verbetering gezondheid en productiviteit
Het experiment wordt uitgevoerd door het biotech-bedrijf Monsanto, twee andere Amerikaanse ondernemingen en een bedrijf uit Nieuw-Zeeland.

Zij investeren de komende vijf jaar zestig miljoen dollar in de productie en verkoop van zaailingen van gen-bomen. Deze nieuwe soort zou de gezondheid en de productiviteit van bossen kunnen verbeteren.


Onderzoekers zullen zich toeleggen op het wijzigen van genetische eigenschappen bij een aantal veel gebruikte boomsoorten zoals eucalyptus, populier en enkele pijnboomsoorten.

Behalve de snelle groei en de resistentie tegen herbiciden, zal de kwaliteit en de uniformiteit van de houtvezels verbeteren, menen de onderzoekers. De verwerking van het hout in de papier- en houtproductie wordt daardoor gemakkelijker.

'Door de productiviteit van boomplantages op een veilige en duurzame wijze op te voeren, is het mogelijk beter te voldoen aan de wereldbehoefte aan hout en vezels zonder de inheemse bossen onder druk te zetten,' luidt het in een verklaring van West-Vaco, één van de partners van Monsanto.

Maar Mick Petrie, campagnevoerder bij het NFN, een actiegroep voor inheemse bossen uit de Amerikaanse staat Vermont, zegt: 'De gevolgen van genetische vervuiling in onze overblijvende inheemse bossen zijn onomkeerbaar. Dit is één van de grootste bedreigingen van de biodiversiteit uit de hele geschiedenis.'

In een vorig jaar gepubliceerd rapport stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat niemand op dit moment kan inschatten welke milieurisico's het genetisch modificeren van bomen inhoudt. Het WNF vraagt om een moratorium op de vercommercialisering van genetisch gemodificeerde bomen.

Reacties