Milieubeweging veroordeelt moord op Fortuyn

07-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De vermeende dader is de 32-jarige V. van der G. uit Harderwijk. De verdachte is niet eerder met justitie in aanraking geweest, maar is wel bekend bij inlichtingendiensten. Na huiszoeking werd duidelijk dat Van der G. milieu-activist was. Van der G. richtte zich voornamelijk op de bestrijding van de bioindustrie en de bontfokkerij.

MilieuOffensief procedeerde eind jaren negentig samen met Milieudefensie tegen uitbreidingen van de intensieve veehouderij. In veel gevallen betrof het illegale situaties die door de overheid werden gedoogd, aldus de milieugroepering in een verklaring. Mede als gevolg van deze procedures is er nieuwe wetgeving ontwikkeld. Vorig jaar leidden uitspraken in gezamenlijke procedures bij de Raad van State ertoe dat in Limburg uitbreiding met twee miljoen legbatterijkippen is tegengehouden.

Fortuyn zei onlangs dat hij het komende verbod op het houden van pelsdieren voor bont onmiddellijk zou opheffen indien hij in de regering zou komen.

Of er een verband is tussen die uitspraken en het motief voor de moord is nog niet duidelijk.

Zowel MilieuOffensief, Milieudefensie als ook Greenpeace hebben ‘in de meest sterke bewoordingen de weerzinwekkende moordaanslag op Pim Fortuyn veroordeeld’.

'Het is onvoorstelbaar wat de persoon Pim Fortuyn, zijn naasten en de democratie in ons land is aangedaan met deze laffe moord,’ zegt milieudefensie-directeur Teo Wams. ‘Het verstand staat stil. We vinden het onvoorstelbaar dat iemand uit de milieuhoek tot zoiets in staat is. De milieubeweging kenmerkt zich juist door zijn geweldloze karakter.'

Een van de columns die verdachte schreef op website van Animal Freedom

Reacties