'Milieu laat Europese automobilist koud'

15-11-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

FIA en AIT hielden een onderzoek onder automobilisten in Engeland, Schotland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Nederland. De uitkomsten werden dinsdag gepubliceerd.

Auto's verbranden benzine, diesel of gas. Daarbij komt kooldioxide (CO2) in de lucht, het belangrijkste broeikasgas. Auto's hebben een belangrijk aandeel in de Europese uitstoot. Maatregelen om daar iets aan te doen kunnen dan ook een groot effect hebben.

De Europese landen moeten volgens de twee organisaties de aanschaf van zuinige en schone auto's belonen. Ook moet er duidelijke informatie komen over het benzineverbruik van nieuwe auto's. Speciale campagnes moeten stimuleren zuiniger te rijden en de auto goed te laten onderhouden.

Volgens de ANWB kan de uitstoot van personenauto's op die manier met 5 procent omlaag. Financiële prikkels zijn volgens de ANWB een goede manier daar iets aan te doen.

In Nederland maakt de regering al werk van een aanschafkorting voor zuinige auto's en etikettering met informatie over het brandstofverbruik. Minister Pronk van Milieu heeft daarover afspraken gemaakt met de Rai, Bovag en ANWB. Op termijn moet er een kilometerheffing komen. Volgens FIA en AIT zijn dat soort maatregelen veel effectiever dan het verhogen van de benzineprijs of tolwegen en rekeningrijden.

Internationale automobielfederatie
ANWB-website

Reacties