Milieu in Europa is beter af zonder suikerproductie

22-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Door het verbouwen van andere gewassen dan suiker zou de hoeveelheid schadelijke landbouwgiffen zoals pesticiden afnemen, stelt het rapport. Ook zou het watergebruik minder zijn en de erosie van de grond verminderen.

De totale oppervlakte waar nu in de EU suiker wordt verbouwd, zou aanzienlijk kleiner zijn als de prijssubsidies aan boeren vervielen, aldus het rapport.

Frankrijk is de grootste suikerproducent in de Europese Unie, in totaal neemt de Europese Unie 14 procent van de totale suikerproductie voor zijn rekening.

Klacht bij de WTO

De conclusies komen Australië en Brazilië goed uit. Deze landen protesteren al langer tegen de zwaar gesubsidieerde suikerpolitiek van de Unie. (zie ook Ontwikkelingslanden in conflict over suiker)

Brazilië en Australië vinden dat de suikerpolitiek van de Europese Unie een verstorende werking heeft op de prijs op de wereldmarkt. De suiker van de EU is door de steun veel goedkoper dan van andere suikerproducerende landen en zorgt voor oneerlijke concurrentie.

Inmiddels hebben de twee landen een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO),die de wereldhandel in goede banen probeert te leiden.

Rapport: Environmental integration and the CAP
Achtergrond over de onderhandelingen over landbouw
Achtergrond over de onderhandelingen over landbouw

Reacties