Milieu-activisme wordt Isabel Allende niet in dank afgenomen

30-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Isabel Allende woont in de VS en is ook daar zeer bekend door haar boeken als ‘Het Huis met de Geesten’, ‘Eva Luna’ en ‘Paula’. Volgens de machtige Chileense houtlobby kan haar steun aan de milieucampagne leiden tot een algemene boycot van Chileens hout in de VS.

De Chileense Houtmaatschappij (Corma), een verband van Chileense houtbedrijven, heeft al een brandbrief gstuurd aan alle Chileense parlementsleden. Volgens Corma werd vorig jaar met die uitvoer naar de VS 512 miljoen dollar verdiend.

De campagne heeft in de eerste plaats als doel de Chileense oerbossen te beschermen. Volgens een rapport van de Nationale Bank in Chili uit 1995 zullen die rijke bossen binnen 20 jaar helemaal verdwenen zijn als de kaalslag aan het huidige tempo doorgaat.

’Wereldwijd monopolie over goed bosbeheer’

De Chileense milieuorganisaties willen dat Chileense houtbedrijven zo ver krijgen dat ze alleen nog hout met een FSC-label naar de VS exporteren. De FSC (Forest Stewardship Council) is een internationale organisatie die duurzaam geproduceerd hout certificeert. Volgens milieuorganisaties is het de enige organisatie die internationale kopers min of meer kan garanderen dat een partij hout uit het bos is gehaald zonder dat de natuur of de plaatselijke bevolking daar zwaar heeft onder geleden.

Maar de eerste pogingen om de Chileense houtsector voor het FSC-label te winnen waren geen succes. Nu voeren de milieuorganisaties de druk op hun gesprekspartners op door in de grote Amerikaanse kranten de gebruikers op te roepen alleen duurzaam geproduceerd hout uit Chili te kopen. Die oproep wordt ondertekend door prominenten, onder wie Isabel Allende.

Corma blijft volhouden dat de FSC ‘gedomineerd wordt milieuorganisaties die een wereldwijd monopolie willen over de certificatie van goed bosbeheer’. Slechts vier houthakbedrijven die in Chili actief zijn, verkopen hout met een FSC-label.

De Chileense minister van Landbouw Jorge Campos toonde zich ook bezorgd en liet doorschemeren dat de campagne zou kunnen uitlopen op een handelsconflict met de VS. Hij waarschuwde dat zijn regering een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie kan overwegen als de Amerikaanse overheid alleen nog Chileens hout met een FSC-label zou binnenlaten. Dat zou immers neerkomen op een ‘niet-tarifaire handelsbeperkende maatregel’.

Reacties