Speciaal visum voor klimaatvluchtelingen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse minister James Shaw ziet wel toekomst in een experimenteel visum voor klimaatvluchtelingen. De nieuwe overheid van het land overweegt een nieuwe visumcategorie te creëren voor mensen die ontheemd zijn door klimaatverandering.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dit gaf Shaw – in oktober 2017 aangesteld als ‘klimaatverandering minister’ – dinsdag aan in een gesprek met Radio New Zealand. Met zo’n klimaatvluchtelingen visum zegt de nieuwe regering 100 ontheemden van nabijgelegen eilanden in de Grote Oceaan op te willen nemen.

Over de hele wereld merken eilanden de gevolgen van klimaatverandering al in de vorm van overstromingen, een stijgende waterspiegel en orkanen. Zo zal de eilandengroep Kiribati, bestaande uit 32 eilandjes die allemaal slechts een paar meter boven zeeniveau liggen, binnen enkele decennia onder water komen te staan.

Afwijzing asielaanvraag

Onlangs vroegen twee families uit het nabijgelegen Tuvalu asiel aan op basis van de impact van klimaatverandering op hun eiland. De families noemden onder andere de stijgende zeespiegel en slechte toegang tot schoon water als redenen voor de asielaanvraag.

In 2014 probeerde Ioane Teitiota, een inwoner van Kiribati, dit al eerder en werd zo bekend als ‘s werelds eerste klimaatvluchteling. Na een jaar procederen werd duidelijk dat hij toch niet in Nieuw-Zeeland mocht blijven.

Ook bij de Tuvalu-families liep de aanvraag niet af zoals ze hoopten. Net voor minister Shaw’s aankondiging kregen de gezinnen te horen dat ook zij niet in Nieuw-Zeeland mogen blijven.

Geen goede redenen

De asielaanvragers werden onder andere vervolgd op basis van hun religie, etniciteit, nationaliteit of om hun politieke voorkeur. Daarom keurden de Nieuw-Zeelandse autoriteiten de aanvragen af. Dit is vastgelegd in het Verenigde Naties Vluchtelingenverdrag van 1951.

Vluchten voor klimaatverandering is – tot nu toe – geen grond voor het verkrijgen van een humanitair visum. Internationaal milieurecht-expert Alberto Costi van Victoria University zei hierover tegen The Guardian dat er in huidige verdrag geen plaats is voor klimaatvluchtelingen en deze regels zijn erg strikt. “Mensen die nu een asiel willen aanvragen gebaseerd op milieuredenen worden sowieso terug naar huis gestuurd.”

Een oplossing?

Volgens Costi kan Shaw’s voorstel mogelijk dit gat in het Vluchtelingenverdrag dichten. Het probleem wordt vervolgens wel het legaal vaststellen wanneer een milieuvluchteling wel of niet meer in zijn thuisland kan wonen. Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen hiervoor.

Er zal in ieder geval een verschil zijn in een aanvraag van iemand uit Tarawa (Kiribati), waar de omstandigheden ieder jaar slechter worden, en iemand die op een plek woont die alleen in sommige seizoenen is aangetast.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons