Hardrock, bier en goede doelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wil jij dat er meer maatschappelijke problemen op festivals worden aangekaart?

Dit hebben hulporganisaties ook door en al jaren wemelt het van de goede doelen op festivals. Amnesty International staat al enige jaren op Pinkpop om het bewustzijn voor mensenrechten te vergroten en het Amnesty-Pinkpop petje te verkopen. Op de festivals zijn mensen in een goede bui en hebben ze tijd te luisteren naar wat de goede doelen te zeggen hebben.

Meer aandacht

Steeds meer festivals beginnen ook meer aandacht voor maatschappelijke problemen te vertonen. Zo was op het Belgische Pukkelpop dit jaar de ‘Think Tank’ aanwezig, waar sprekers het publiek konden inspireren. Zoals de bio-ingenieur Steven Vanonckelen die het belang van burgerinitiatieven door jongeren aankaartte. Ook op Lowlands was er dit jaar veel aandacht voor maatschappelijke problemen.

Juist de zware onderwerpen lopen altijd goed op Lowlands

Is dit de manier om ook millennials te bereiken? De organisatoren van Lowlands vinden van wel. “Al sinds het begin van Lowlands is het maatschappelijke debat een integraal onderdeel van ons programma,’’ vertelt Bente Bollmann, project manager van Lowlands. “Wij willen veel meningen en standpunten aanbod laten komen en zo de discussie aanwakkeren. Dit loopt erg goed, de tent staat altijd vol.”

De X-Ray tent

In de X-Ray tent op Lowlands werd onder anderen gediscussieerd over duurzame energie door Mark van Baal, kwetsbaarheid van mannen door Stephanie Afrifa en vrouwenrechten door Lilianne Ploumen. Ook Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelde aan de hand van voorbeelden die zij in haar werk had meegemaakt over de beproevingen en veerkracht van vluchtelingen. Bollmann: “Juist de zware onderwerpen lopen altijd goed op Lowlands.”

Ceelen vertelde over een jongen die omkwam bij een mijnexplosie in Irak en betrok direct het jonge publiek bij haar verhaal. “Hij was 20, ongeveer zo oud als veel van jullie hier zorgeloos bij elkaar op Lowlands. In vrijheid en met een toekomst vóór jullie. Een toekomst die jullie zélf bepalen, waarin jullie zélf richting kiezen.”

Een bevroren bestaan

“Een vluchteling heeft niks te kiezen”, vervolgde Ceelen, “Gemiddeld zijn zij 17 jaar lang op de vlucht. 17 Jaar achter een hek en rollen prikkeldraad in een vluchtelingenkamp of als stadsvluchteling in een bedompt hok dat je met veel te veel mensen voor veel te veel geld huurt. Veruit de meeste vluchtelingen blijven het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Maar dan moet die opvang wel menswaardig zijn, en perspectief bieden.”

Juist op zo’n luchtig event, terwijl bezoekers van hun vrijheid genieten, wordt de mogelijkheid om de wereldproblematiek te bespreken aangegrepen. Bollmann: “Het publiek mag zelf kiezen of ze naar zo’n discussie gaan. Maar juist omdat het een muziekevent van drie dagen is, vinden mensen het fijn af en toe ook naar andere dingen te kunnen gaan, zoals theater of het bespreken van politiek gevoelige onderwerpen.”

Of het idee van een ‘denk tent’ ook op populaire eendaagse festivals zoals Welcome to the Future zou werken is de vraag. Het is het proberen zeker waard om meer aandacht voor maatschappelijke kwesties te creëren bij een groter publiek.

Wat denk jij?

[[nid:52675]]

Foto header: Wikimedia Commons

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons