Mient-Jan Faber stopt als algemeen secretaris IKV

21-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Zij benadrukte dat Faber (62) tot aan zijn pensioen 'gewoon op de loonlijst van het IKV blijft staan'. Welke functie het gezicht van het IKV gaat vervullen moet nog bekeken worden.

Faber zelf laat in een interview in HP/De Tijd blijken dat hij met tegenzin vertrekt en overhoop heeft gelegen met zijn bestuur. 'Het gevecht is al geweest. Dat heb ik verloren. Er zijn een heleboel vergaderingen van het bestuur aan gespendeerd. Daar heb ik niet bij gezeten. Het werd me medegedeeld. Per brief.'

Mient-Jan Faber is sinds 1974 werkzaam bij het IKV. Zijn kritische uitlatingen maakten hem niet altijd populair, zowel binnen als buiten het IKV. Ook zijn meest recente standpunt ontlokte veel kritiek: Faber was als enige vredesactivist voor een militair ingrijpen in Irak.

Henny Helmich schrijft vanuit Overveen:
"Aan het bestuur van het IKV.
Het IKV heeft verantwoordelijkheid genomen voor de leiding van het debat over bewapenings- en vredesvraagstukken gedurende vele jaren. Daarbij had het IKV het geluk iemand te hebben gevonden die het talent en de intellectuele diepgang had om IKV onderwerpen op de publieke agenda te krijgen. Mient Jan Faber is een van onze leiders van de publieke opinie die fascineert door zijn overtuigingskracht en zijn vermogen om eigen posities zelfkritisch te belichten. Dat hij daardoor soms posities inneemt die ik niet kon volgen en die waarschijnlijk door anderen ook niet konden worden gevolgd doet niets af aan het belang van een dergelijke persoonlijkheid die door zijn persoonlijke moed en houding laat zien dat mensen een verschil kunnen maken ten opzichte van menselijke machten en die mij altijd weer aan het denken heeft gezet.
Nederland is een miezerig landje als het gaat om het koesteren van voormannen en voorvrouwen. Gelukkig zijn mensen als Mient Jan Faber groot genoeg om zich daardoor niet te laten afschrikken. Ik zal blijven luisteren naar zijn meningen en mijn eigen meningen ten opzichte van de zijne bepalen. Ik zal het met hem eens zijn en af en toe oneens. Het IKV heeft zich laten beïnvloeden door de Nederlandse armzaligheid en doet er goed aan zichzelf maar op te heffen. Ofschoon dat opheffen of niet er eigenlijk niet meer toe doet na deze walgelijke vertoning."

IKV website

Reacties