Mexico: PRI verliest ook in Chiapas

21-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/doris

Nadat vrijwel alle stemmen maandag waren geteld, stond Salazar op 52,7 procent van de kiezersgunst. Zijn tegenstander Sami David van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) maakte met slechts 46,9 procent geen kans meer hem nog in te halen.

Het is de tweede grote nederlaag voor de PRI, de partij die al zeventig jaar aan de macht was in Mexico en Chiapas. In juli verloor de PRI ook al de presidentsverkiezingen. In december volgt Vicente Fox van de Partij voor Nationale Actie (PAN) huidige PRI-president Ernesto Zedillo op.

De verkiezingen zondag moeten een einde maken aan de 6,5 jaar durende rebellie van de Zapatistas rebellen. De deelstaat heeft een zeer arme bevolking van vier miljoen mensen.

‘Ik wil dat onze staat begint met een nieuwe fase van verzoening en vrede,’ zei Salazar. ‘Geen aanvallen meer of wraak. Geen onderdrukking meer van het uiten van ideeën. Geen gevangenis en begrafenissen meer als antwoord op sociale eisen.’

Salazar is op papier onafhankelijk, maar wordt in werkelijkheid gesteund door een coalitie van acht partijen. Daaronder ook de PAN. Behalve eerste niet-PRI-gouverneur is, zou Salazar ook de eerste niet-katholiek zijn die Chiapas gaat besturen.

Salazar wil de vredesbesprekingen met het Zapatistische Nationale Bevrijdingsleger (EZLN) hervatten. Het EZLN kwam in 1994 in opstand tegen de onderdrukking van de Indiaanse, landloze boerenbevolking. Sinds 1996 handhaven de rebellen en de regering een wankele wapenstilstand.

Reacties