Mexicaanse militaire rechtbanken onder vuur

05-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In het rapport 'Militaire onrechtvaardigheid' dat HRW woensdag 5 december publiceert, voert de mensenrechtenorganisatie daarvoor bewijzen aan.

Volgens HRW geeft de Mexicaanse president Vicente Fox zelf toe dat de militaire rechters hun werk niet goed doen. Fox stelde namelijk een speciale onderzoeksrechter aan die de marteling en de 'verdwijning' van 532 politieke opposanten in de jaren 70 en 80 moet onderzoeken en een eind moet maken aan de straffeloosheid van de daders.

Volgens de officiële Mensenrechtencommissie van Mexico moeten de verantwoordelijken bij de toenmalige regeringen, de politie en in het leger worden gezocht.

Niet-gouvernementele mensenrechtenorganisaties in Mexico klagen al decennia dat de militaire rechtbanken de hand boven het hoofd houden van de daders. Soldaten en officieren van het Mexicaanse leger zouden steevast vrijuit gaan voor gepleegde misdaden.

In het rapport dat woensdag wordt vrijgegeven, draagt Human Rights Watch daarvoor bewijzen aan. Zo zouden soldaten die op grove wijze de mensenrechten schonden tegen boeren in de zuidelijke deelstaat Guerrero, op geen enkele manier gestraft zijn door de militaire rechtbanken die hun zaak behandelden.

In zaken tegen opposanten van de overheid schieten de militaire rechtbanken in de andere richting door, aldus HRW.

Digna Ochoa
Dat blijkt bijvoorbeeld uit het proces tegen de milieuactivisten Teodoro Cabrera en Rodolfo Montiel uit Guerrero. Zij voerden actie tegen de kaalkap in hun deelstaat, maar ze werden door de militaire overheid gearresteerd op beschuldiging van verboden wapenbezit en het kweken van marihuana. De twee arrestanten zeggen gefolterd te zijn.

Pas in november werden beiden op bevel van Fox vrijgelaten, nadat ze jarenlang waren vastgehouden.

Volgens HRW lijden de militaire rechtbanken in Mexico onder meer aan een gebrek aan transparantie. Ze kunnen niet op de vingers worden gekeken, en daardoor is de verleiding bij de militaire rechters groot om de leden van de eigen gilde in bescherming te nemen.

Ook een generaal die pleitte voor de aanstelling van een ombudsman voor de mensenrechten binnen het leger, wordt al acht jaar vastgehouden. Een militaire rechtbank had hem beschuldigd wegens corruptie.

Mensen die de Mexicaanse militairen van concrete mensenrechtenschendingen durven te beschuldigen, nemen nog een veel groter risico: wie zijn mond opendoet, kan maatregelen verwachten, aldus HRW.

Het voorbeeld daarvoor is de mensenrechtenadvocate Digna Ochoa, die in oktober werd vermoord. Zij had verscheidene soldaten ervan beschuldigd Cabrera en Montiel te hebben mishandeld.

Human Rights Watch

Reacties