Met vrijheid voor Angolese jeugd komt groeiend risico van aids

13-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens Unicef heeft de naoorlogse aandacht voor kinderen succes gehad. Zo’n 3500 kinderen konden hun familie weerzien en nog eens ruim 3000 voormalige kindsoldaten hebben de kans gekregen hun verleden te verwerken in reïntegratieprogramma’s. Zo gingen de meeste kinderen weer naar school, kregen zij trauma-therapie en konden oudere kinderen met kleine kredieten ambachtelijk werk leren en een eigen inkomen verdienen.

Onduidelijk voor Unicef is hoeveel kinderen zij niet bereiken. Bovendien moeten Angolezen leren omgaan met mishandelde en misbruikte kinderen. Een tekort aan financiële middelen en gespecialiseerd personeel speelt de overheid hier parten.

Unicef constateert bovendien dat kinderhandel en aids een nieuwe bedreiging vormen voor de Angolese jeugd. In Angola is 70 procent van de bevolking jonger dan 24 jaar. Gedurende de lange burgeroorlog die in het land woedde tussen 1974 en 2002, werd de verspreiding van aids bemoeilijkt door de vrijwel dichte grenzen. ‘Met het vrije verkeer van mensen nu denken we dat aids zich aan verspreiden is,’ aldus Abubacar Sultan, hoofd Kinderbescherming van Unicef.

Verdwijning

Verder wordt in Angola maar eenderde van de nieuwgeborenen geregistreerd. Dit maakt het bijna onmogelijk om verdwijning van kinderen bij te houden. Bovendien zijn kinderen vaak een makkelijke prooi voor handelaren omdat bijna eenderde van de kinderen tussen 5 en 14 jaar oud buitenshuis werkt.

Sultan: ‘Kinderhandel komt voor. We hebben geen concrete cijfers, maar we weten dat geïsoleerde regio’s moeilijk te controleren zijn. Angola moet zijn burgers opnieuw informeren over de rechten van kinderen. Die zijn hier over een lange periode voortdurend geschonden.’

Unicef

Reacties