Mensenrechtenorganisaties eisen uitlevering Fujimori

17-04-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld USA

De campagne dringt er ook bij de Verenigde Staten op aan om het uitleveringsverzoek van de Peruaanse regering te steunen. Het verzoek is tot nu toe afgewezen door de Japanse premier Junichiro Koizumi. ‘Een historische kans voor de VS om te laten zien dat zij de mensenrechten en democratie in Peru respecteren,’ aldus Coletta Youngers, Peru-specialist van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Washington Office on Latin America (Wola).

De nieuwe campagne ‘Fujimori Extraditable’ wil daarnaast de Japanse en de internationale publieke opinie beïnvloeden. Amnesty, HRW en Wola trekken de internationale campagne, waaronder een schrijfactie. In Peru is de Nationale Coordinator van de Mensenrechten (CNDH), een coalitie van de 50 grootste organisaties van het land, verantwoordelijk.

Doodseskaders

‘Voor de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen tijdens het bewind van Fujimori is het een belediging dat de oud-president nog steeds voortvluchtig is,’ zegt Jose Miguel Vivanco, directeur van HRW Latijns Amerika. ‘Het autoritaire regime van Fujimori wordt getekend door martelingen, gedwongen verdwijningen en buitengerechtelijke executies.’

Fujimori, die in 1992 aan de macht kwam, wordt aangeklaagd voor moord en verdwijningen. Hij vluchtte, met hulp van de VS, in 2000 naar Japan. Zijn regime was ineengestort na het uitlekken van documenten die de corruptie, omkopingen en niet-democratische praktijken aan het licht brachten. Ook bewijzen voor de doodseskaders, georganiseerd door zijn veiligheidsadviseur Vladimiro Montesinos, kwamen naar buiten.

De ex-president leidde een succesvolle strijd tegen de Maoïstische rebellenbeweging Sendero Luminoso. Nadat het Peruaanse Congres de laatste officiële aanklachten goedkeurde, is ‘el Chino’, zoals zijn bijnaam luidde, door Interpol op de lijst van de meest gezochte misdadigers geplaatst.

Reacties