Oproep aan alle vrouwen: ‘Scheer een maand lang je benen niet’

“Heb jij wel eens iets niet gedaan omdat je je niet mooi genoeg voelde?” Bijna alle handen gaan omhoog na de vraag van documentairemaker, schrijver en activist Sunny Bergman. Als eerste spreekster opent zij de Schoonheidssalon: een feministisch debat over de schoonheidsidealen van vrouwen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een uitverkochte zaal met veel vrouwen en een enkele man. Op maandagavond 27 november vond het evenement ‘De schoonheidssalon’ plaatst in De Rode Hoed in Amsterdam. Sunny Bergman, Ashaki Leito (Miss Black Hair NL) en Berna Toprak (redacteur WOMEN Inc) gingen in gesprek over hun ervaring met schoonheidsidealen en hoe je die kunt doorbreken. “Zes op de tien meisjes zeggen afspraken soms af, omdat ze zichzelf niet mooi genoeg vinden”, vertelt presentatrice Shula Tas. “Vanavond gaan wij met jullie in gesprek, op zoek naar oplossingen hiervoor. Wij denken namelijk dat het schoonheidsideaal veel breder kan.”

‘You need’

Voor haar documentaire ‘Beperkt houdbaar’ ging Bergman naar een plastisch chirurg die haar vertelde wat er ‘niet goed’ is aan haar lichaam en hoe ze dat kan corrigeren met een cosmetische ingreep. “Wat ik het ergste vond, is dat hij steeds de woorden ‘you need’ gebruikte. Alsof ik dit soort correcties nodig heb om er ‘normaal’ uit te zien.” Bergman zegt dat ze kritisch is over de cultuur die deze idealen promoot en niet op de individuen zelf. “Ik kan het namelijk goed begrijpen dat een vrouw iets aan zichzelf wil laten doen. Zelf heb ik ook een keer botox geprobeerd omdat ik wilde weten hoe het zou voelen.”

De schoonheidsnorm hoort geen publiek eigendom te zijn.

Miss Black Hair NL

De tweede spreekster van de avond, Ahaki Leito, startte vier jaar geleden samen met haar partner Miss Black Hair NL, een missverkiezing voor donkere vrouwen met kroeshaar. “Ons wordt geleerd dat succes gekoppeld is aan schoonheid. Ik krijg vaak negatieve reacties over mijn kroeshaar. Soms werd ik tijdens een sollicitatie zelfs geweigerd hiervoor.” Ze vertelt dat vrouwen met kroeshaar van jongs af aan te horen krijgen dat ze hun haar moeten stijlen om aan de de norm te voldoen. “ Met deze missverkiezing wil ik de natuurlijke schoonheid van vrouwen met kroeshaar benadrukken. De schoonheidsnorm hoort geen publiek eigendom te zijn.”

Diversiteit in de media

Berna Toprak is redacteur bij WOMEN Inc: een netwerkorganisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Ze begint met een gedicht van Rupi Kaur:
“I want to apologize to all the women I have called beautiful
before I’ve called them intelligent or brave
I am sorry I made it sound as though
something as simple as what you’re born with
is all you have to be proud of
when you have broken mountains with your wit
from now on I will say things like
you are resilient, or you are extraordinary
not because I don’t think you’re beautiful
but because I need you to know
you are more than that”
“Vroeger las ik veel modetijdschriften zoals Vogue en Elle. Ik herkende mij er niet in; ik viel niet binnen de norm.” Toprak draagt zelf een hidjab en gaat daar altijd creatief mee aan de slag. “Voor mij was dit echt een soort bevrijding. Er is helemaal geen vast plaatje van hoe een mooie moslimvrouw eruit moet zien. Er moet daarom ook meer diversiteit in de media komen.”

Het kost vrouwen veel energie om de hele tijd met uiterlijk bezig te zijn

Kapitalisme

Toprak, Leito en Bergman zijn het erover eens dat deze schoonheidsidealen het kapitalisme in stand houden. Er worden veel beautyproducten gekocht en vrouwen besteden veel tijd aan hun uiterlijk. Volgens Leito is het grootste probleem dat je make-up ‘nodig’ hebt in deze maatschappij. “Het kost vrouwen veel energie om de hele tijd met uiterlijk bezig te zijn. Deze energie kunnen ze niet meer besteden aan andere dingen. Toch krijgen vrouwen hier zelf de schuld van en niet de maatschappij.”

Voorstellen van het publiek

Het publiek wordt gevraagd om ideeën op te schrijven die deze idealen kunnen doorbreken. Een vrouw achter in de zaal steekt haar hand op. “Ik doe een oproep aan alle vrouwen om een maand hun benen niet te scheren. Als je hier een negatieve opmerking over krijgt ga je hierover in gesprek met diegene.” Een meisje komt met het idee om mensen niet te complimenteren over hun uiterlijk maar vaker op hun vaardigheden en daden.

De avond wordt afgesloten met een gedicht van Roziena Salihu. De boodschap van het gedicht is dat meisjes superhelden zijn en dat ze samen sterk staan. “Je bent er, je bent mooi. Je bent een superheld. En dat lieve dames, zouden wij veel vaker tegen elkaar moeten zeggen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons