‘Seksuele voorlichting moet anders’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“De seksuele voorlichting die ik heb gehad in Capelle, kreeg ik tijdens biologieles met het hoofdstuk voortplanting. Ik snapte toen niet goed waarom er niet echt over andere seksuele daden dan penetratie of het gevoel wat bij seks hoort werd gesproken, maar we alleen maar de technische details hoorden. Seksuele voorlichting zou toch voor iedereen moeten zijn? Ik heb bijvoorbeeld niet geleerd hoe je als vrouw seks kan hebben met een vouw, of hoe je dat veilig doet. Het is allemaal op heteroseksuelen gericht.

Biologie seksuele voorlichting
Een biologieboek vertelt over de voortplanting op een heel technische manier. Foto: Flickr CC.

Het stamt af van het idee dat homoseksualiteit voor de biologie niet interessant is, omdat er geen voortplanting plaatsvindt. Maar seksuele voorlichting heeft ook een opvoedende functie. Veel mensen krijgen seksuele voorlichting bij de vakken verzorging of leefstijl maar bij ons viel het onder biologie. Ik neem aan dat dat op meer scholen zo gaat.

Quirine Lengbeek seksualiteit homoseksualiteit onderwijs seksuele voorlichting

Transgender of gender queer?
Ook werd het issue gender op mijn school helemaal niet besproken. Mijn partner kwam begin dit jaar opnieuw uit de kast als gender queer, dat betekent dat je je niet per se met een bepaalde gender associeert. Zhij (een genderneutraal woord) voelt zich tussen man en vrouw in. In Nederland valt dat onder de term transgender. Maar transgender is ook een parapluterm waaronder veel verschillende identiteiten vallen. Het is best ingewikkeld, en het zijn ingewikkelde gevoelens. We hebben er nooit iets over gehoord op een onderwijsinstelling, dus dat moet je allemaal maar een beetje zelf uitvogelen. Ik zou dat graag anders zien.

Als ik met mij vriendin Claudia hand in hand loop in Amsterdam, worden we nauwelijks aangestaard. In Rotterdam meer. Bij mijn ouders in het zwaar gereformeerde Krimpen aan den IJssel is het veel erger

Het zou zoveel schelen als je gewoon die informatie krijgt en als je je dan kan afvragen of dat het misschien is waarom je je anders voelt. Labels zijn niet voor iedereen maar soms kan het heel prettig zijn om je ergens mee te kunnen identificeren. Als je aan Nederland denkt denk je aan het homohuwelijk en we hebben bijvoorbeeld de Gay Pride, maar in het onderwijs leer je niks over de verschillende facetten van seksualiteit. Dat moet veranderen.

Uit de kast
Er schort dus nog een hoop aan de seksuele voorlichting in Nederland, maar dat heeft me juist wel getriggerd. Om deze onderwerpen voor een breed publiek in discussie te brengen maak ik reportages voor het lokale radioprogramma ‘Uit de kast?’. Het is bedoeld voor een breed publiek. Deze maand hebben we bijvoorbeeld het Jodendom en homoseksualiteit als onderwerp. Met een reis van de VU ben ik naar Israël en Palestina geweest. Ik heb daar en hier met een rabbijn gesproken. Daar vertel ik dan wat over. Capelle is een vrij gereformeerde gemeente en het is bedoeld om het een beetje in de discussie te brengen.

Stereotype beelden, zoals de lesbische ‘ butch’  of de lipstick lesbian, bestaan overal

Gay Pride homoseksuelen homoseksualiteit
De Gay Pride in Amsterdam. We lijken zo open over seksualiteit.. Foto: Flickr CC

Ik heb de Gay Scene ontdekt in Parijs, Berlijn en Jerusalem. En eigenlijk is het overal hetzelfde, dat is wel grappig. In Berlijn bijvoorbeeld was ik op een plek die heel veel leek op de Gay Palace in Rotterdam (al bestaat die tent nu niet meer). Al die stereotyperende beelden, zoals bijvoorbeeld de lesbische ‘ butch’, of de lipstick lesbian, bestaan overal. Dat vond ik opvallend, dat die stereotype beelden toch gedeeltelijk waar zijn. En dat die overal op zo’n zelfde manier aanwezig zijn, dat er een soort cultuur overstijgend homo-zijn bestaat.

Coming out -verhalen
Voor de gemeente Capelle werkte ik aan een film met coming out-verhalen van jongeren. De film werd door diverse partijen, waaronder mijn middelbare school, positief ontvangen. De gemeente heeft geld vrijgemaakt om het project verder te ontwikkelen. Ook ben ik momenteel Youth Advocate bij CHOICE for Youth and Sexuality. Ik had daarvoor nog nooit van CHOICE gehoord en wist niet goed wat ik van ze moest verwachten, maar het is echt heel goed bevallen. Ik kan nu echt iets doen met mijn wil om praten over seks en gender in Nederland te veranderen.”


Wil je meer weten over de wereld van jongeren en seks? In de zomereditie van het OneWorld magazine, begin juli op de mat, vinden onze abonnees een speciale OneWorld Love minispecial. Daarin komen Quirine, en andere jongeren van over de hele wereld aan het woord over hun eigen seksuele leefwereld. De special is gemaakt in samenwerking met de SRHR Alliance en de Youth Empowerment Alliance en verschijnt komende week ook online op OneWorld Love. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons