Roze lijst: leestips voor de Gay Pride

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Door de EuroPride is Amsterdam deze weken in regenboogkleuren gehuld. Maar het is lang niet overal vanzelfsprekend om als homo, transgender of biseksueel vrij over straat te lopen. Wij doken ons archief in en maakten een leeslijstje om de vrije liefde te vieren, van Malawi tot Costa Rica. 

Mr Gay World in Afrika

Mr Gay World is een verkiezing die sinds 2007 bestaat om een positief imago voor homoseksuele mannen te creëren. Ook al is homoseksualiteit in veel Afrikaanse landen illegaal, de verkiezing vond in 2012 plaats in Johannesburg, met deelnemers uit onder andere Ethiopië en Namibië. 

Gelijke rechten in Costa Rica

Costa Rica bekent kleur. Vanaf augustus 2014 hebben homo- en transgenderkoppels net als heterokoppels recht op gezondheidszorg. De verandering kwam na verschillende signalen van meer openheid in het land van 4,5 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid katholiek is. 

Vluchtelingen op de GayPride

Ze moesten hun geboorteland ontvluchten door hun geaardheid, maar eenmaal in Nederland kunnen en mogen LHBT-vluchtelingen zichzelf eindelijk uitten. In 2015 ging de eerste LHBT-vluchtelingenboot de grachten op tijdens de Amsterdamse GayPride.

Verboden bloed in Frankrijk

Bloed doneren is toch voor iedereen? Dat was in Frankrijk niet het geval. Homoseksuele mannen mochten in het land geen bloed afgeven, uit angst voor de verspreiding van aids. Dit verbod werd in 2015 opgeheven.

I’m sexy and I know it

In 2014 had Amsterdam de primeur op de eerste transgenderclub ter wereld: KALINKA. Omdat transgenders zich niet altijd thuis voelden in andere clubs besloot bareigenaar Sebouh Sarkouyan tot actie over te gaan: in zijn bar kan iedereen helemaal zichzelf zijn zonder angst voor discriminatie.

Presidentiële strijd voor rechten in Malawi

Homofobie komt veel voor in Malawi. President Peter Mutharika zet zich in om de LHBT-gemeenschap te beschermen. Op die manier wil hij bijdragen aan de universele acceptatie van mensenrechten.

Ouderliefde maakt het verschil

In landen waar homoseksualiteit illegaal is, kan ouderliefde het verschil maken. De documentaire Out & About laat drie families zien die leven in landen waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is. De documentaire moet ouders aanmoedigen om over seksualiteit te praten. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons