Twee vrouwen gebruiken om beurten het bed in hun kamer van vijf vierkante meter. Beeld: Rebecca Sampson
Fotoreportage

(On)vrije zondag

Met het multimediale project Apples for Sale biedt Rebecca Sampson een inkijkje in het leven dat Indonesische dienstmeisjes leiden in Hongkong. Eén dag in de week, zo gebiedt de wet, zijn ze vrij: op zondag. Dan zijn ze dakloos voor een dag en dompelen ze zich onder in zoete dromen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vier maanden had ze, precies zestien zondagen. In die tijd wilde de Duitse fotograaf Rebecca Sampson (34) het vertrouwen winnen van de dienstmeisjes uit Indonesië. Jonge vrouwen die in Hongkong ongeveer 525 euro per maand verdienen. Daarvoor moeten ze zes dagen per week leven onder zeer strenge regels, zonder enige privacy. Ze mogen absoluut geen bezoek ontvangen. Hun loon gaat grotendeels naar familie.
Twee vrouwen doen alsof ze trouwen op hun vrije dag in Hongkong.Beeld: Rebecca Sampson
Op hun enige vrije dag zag Sampson ze in het park. Waarom zagen veel vrouwen eruit als tomboy of kleedden ze zich extravagant? Waarom verkleedden ze zich als man, stoeipoes of prinses? Soms zag ze een stel dat vader en moedertje speelde, met een pop als kind. Zo besteedden zij hun spaarzame momenten van vrijheid. Die zijn kort: alleen de uurtjes tussen het uitserveren van ontbijt en diner – want dat moet óók op hun vrije dag gedaan worden. Sommigen konden zich voor nog enige vorm van onafhankelijkheid de huur van een container veroorloven in een armoedige buitenwijk van Hongkong.

Sampson won hun vertrouwen. Ze volgde hen op de voet, ging met ze uit, en is Facebook-vrienden met ze. Daar kun je zijn wie je wilt, onder een zelfgekozen naam. De vrouwen filmen zichzelf en tonen hun slaapkamers: soms een heus kamertje, maar vaak een matje op de vloer bij de wasma-chine, die ze zelf niet mogen gebruiken. In Sampson’s werk zijn ze anoniem.

Tussen de 20 en 40 procent van de 300.000 dienstmeisjes in Hongkong hebben een lesbische relatie. Een van de geportretteerden, was altijd al een tomboy. Nu moet ze het haar laten groeien om niet uit de toon te vallen. Een ander heeft een vriendin zo oud als haar zoon in Indonesië: 24. Ooit gaan ze terug. Zij naar haar zoon, en haar vriendin zal ongetwijfeld een man vinden. Maar in de tussentijd genieten ze van elkaar.

Beeld: Rebecca Sampson
Een hulp uit Indonesië zou zeer gehoorzaam, eerlijk, ijverig en niet veeleisend zijn als het gaat om vakantie. Voor Filipijnse en Thaise dienstmeisjes gelden andere ‘kenmerken’. Klanten krijgen deze informatie bij het uitkiezen van een geschikte hulp.
Beeld: Rebecca Sampson
Beeld: Rebecca Sampson
Beeld: Rebecca Sampson
Beeld: Rebecca Sampson
Bovenstaande foto’s zijn promotiemateriaal van een bemiddelingsbureau. Op de foto laten ze zien dat alle vingers intact zijn.
Een bijeenkomst van dienstmeisjes op hun vrije dag in het Victoriapark in Hongkong.Beeld: Rebecca Sampson
Uitgeput zoekt deze vrouw na een week hard werken privacy op haar vrije dag.Beeld: Rebecca Sampson
Drie tomboys poseren voor een selfie.Beeld: Rebecca Sampson
Een vrouw laat haar vrienden live meekijken terwijl haar tattoo wordt gezet.Beeld: Rebecca Sampson
Beeld: Rebecca Sampson
Beeld: Rebecca Sampson
De ouders van deze vrouw zijn moslim en accepteerden niet dat ze lesbisch is. Om hen tegemoet te komen trouwde ze met een man. Hij sloeg haar en na vijf jaar liep ze weg naar Hongkong waar ze als maid ging werken. Daar had ze zes jaar een relatie met een vrouw, die eindigde omdat haar vriendin moest trouwen met een man in Indonesië.
Noodgedwongen koken op het toilet omdat de keuken niet beschikbaar is voor privégebruik.Beeld: Rebecca Sampson
Twee vrouwen gebruiken om beurten het bed in hun kamer van vijf vierkante meter.Beeld: Rebecca Sampson
Met creatieve oplossingen maken vrouwen het beste van hun gedeelde kamertje.Beeld: Rebecca Sampson
Deze reportage toont een selectie uit de multimediaexpo Apples for Sale van Rebecca Sampson die van 2 november t/m 16 december 2018 te zien is in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.
Vrienden van OneWorld krijgen korting voor de expositie op 8 november in Foam: twee kaartjes voor de prijs van één (11 euro) mét gratis rond-leiding (18.30 tot 19.30 uur). Aanmelden vóór 1 november via educatie@foam.org o.v.v. OneWorld.

Mevrouw, u kunt hier geen maïs meer planten

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons