Ongesteld? Gebruik maar een oude sari!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ruben Korevaar  (40) is business development manager voor ontwikkelingsorganisatie Simavi. Hij brengt partijen bij elkaar die hun kennis en vaardigheden bundelen om ecologisch maandverband op de markt te brengen in Bangladesh.  

Happy Menstrual Hygiene Day!
28 mei 2014 is de eerste internationale dag van de menstruatie, een initiatief van diverse organisaties die zich inzetten voor gezondheid, vrouwenrechten en hygiëne. Doel is om taboes rond menstruatie te doorbreken: 'This has to stop. Period.'

Vertel, waarom verdiept een ontwikkelingsorganisatie zich in ecologisch maandverband?
“Veel vrouwen in India en Bangladesh weten weinig over hun lichaamshygiëne. Ze wassen zichzelf onvoldoende en zo’n 90% gebruikt oude lappen die uit oude sari’s geknipt zijn. Deze worden vervolgens als tampon ingebracht of als maandverband gebruikt om het bloeden te stelpen. Je kunt je voorstellen dat dit niet comfortabel zit.. Ze schamen zich om de wasplaats te gebruiken of mogen dat niet, omdat ze ‘onrein zijn’. Gereinigde lappen aan de waslijn hangen kan ook niet, omdat mannen het niet mogen zien. Als de lappen niet goed schoon gemaakt worden, vergroot dat de kans op vaginale infecties. Het ecologische maandverband is een mooie oplossing. Het is makkelijk, omdat het niet gewassen hoeft te worden en het is milieuvriendelijk. Je kunt het begraven in de grond en dan breekt het vanzelf af.”

Ongesteld? Dan kom je de tempel niet in

In India en Bangladesh worden veel vrouwen en meisjes tijdens hun menstruatieperiode buitengesloten. Kun je uitleggen hoe dit zich uit en waarom dit gebeurt?
“Taboes en tradities spelen een grote rol. In veel culturen wordt menselijk bloed als onrein gezien. Zo mogen menstruerende meisjes en vrouwen niet altijd tempels en moskeeën in. En er zijn restricties  over het klaarmaken van  eten en in uitzonderlijke gevallen mogen ze zelfs niet in hun eigen bed slapen. Daar komt bovenop dat meisjes hun school wel eens laten schieten als ze ongesteld zijn. Kortom: je mag er even niet zijn! Dat is afschuwelijk.”

Hoe kun je dat veranderen?
“Omdat het een taboe-onderwerp is, weten veel meisjes niet wat hen overkomt als ze voor het eerst ongesteld worden. We willen meisjes en vrouwen het gevoel geven dat ongesteld zijn normaal is en dat ze zich dus niet hoeven te schamen. In het noordoosten van India hebben we een groot programma opgezet waarmee we 660.000 vrouwen en meisjes hopen te bereiken. We praten overigens ook met mannen en jongens over dit onderwerp.”

Gewoon…ongesteld
Tijdens het Goed Geld Gala 2014 in februari 2014 heeft de Nationale Postcode Loterij een extra trekking van ruim 2 miljoen euro toegekend aan Simavi, Rutgers WPF en Women on Wings. Met z’n drieën zijn deze organisaties het project ‘Gewoon…ongesteld’ begonnen. De campagne gaat in 2015 van start.
 

En straks kunnen die vrouwen de lappen dus inruilen voor maandverband?
Er is in Zuid-Azië een gebrek aan goed en betaalbaar maandverband, waardoor vrouwen zijn aangewezen op oude lappen. We werken samen met Indiase vrouwengroepen om maandverband te ontwikkelen voor een betaalbare prijs. Zo stimuleren we lokale ondernemers en ontstaan er 800 nieuwe banen.”

Wat vinden de vrouwen ervan?
“Jonge meiden die nog naar school gaan vinden het een eye opener. Het biedt ze veel meer comfort en daardoor voelen ze zich ook zekerder. De oudere generatie is soms wat sceptischer. Ze zeggen dan: ‘Ach, dat hoeft toch allemaal niet. Ik loop toch ook nog rond, ondanks mijn leeftijd?’.”

Maandverband is geen must, hygiëne wel

Wat als deze vrouwen toch de oude lappen boven maandverband verkiezen?
“Dat is prima, maar dan wel op een goede manier. We leggen ze uit dat het belangrijk is om de lappen een aantal keer per dag te verschonen, ze goed met zeep en water te wassen en ze in de zon te laten drogen. Het gaat ons erom dat Indiase vrouwen een aantal goede opties krijgen aangeboden om hun persoonlijke hygiëne op een gezonde manier te onderhouden. Maandverband is geen must, goede lichaamshygiëne wel.”

Waarom biologisch afbreekbaar maandverband? Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
 
“Als wij het gebruik van maandverband promoten, dan moet het niet zo zijn dat we het milieu onnodig belasten met een grote afvalberg. De productieprocessen van bedrijven in India en Bangladesh wel toe zijn aan innovatie. We willen deze bedrijven graag van organische grondstoffen voorzien. Waarom materiaal gebruiken dat eeuwig rond blijft slingeren in plaats van groene alternatieven als aardappelzetmeel?”

Wie is Ruben Korevaar?
Ruben Korevaar (40) houdt van de mensen, cultuur en natuur van Azië. Na een stage in Bangladesh, tijdens zijn studie organisatie & management, volgden Pakistan en Mongolië. “De mensen daar respecteren de natuur, zijn gastvrij en trots op zichzelf en waar ze vandaan komen. Echt fantastisch.” Ruben raadt iedereen aan om te reizen.  "Je wordt uit je vertrouwde kaders getrokken en daar leer je ontzettend veel van."

Heb je toegevoegde waarde als man op een vrouwenthema?
“Dat denk ik wel, want ik zie zaken vanuit een ander perspectief. Als vader van drie dochters kijk ik vanuit het belang van mijn dochters. Ik kom qua werkervaring uit een men’s world, dus ik kan ook makkelijk een discussie over dit onderwerp met echte mannen-mannen starten.”

Foto: Lifepads Africa (het maandverband op de foto is niet het maandverband waarover in het artikel wordt gesproken, dat is nog in ontwikkeling)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons