Geen geslacht is ook een geslacht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Officiële documenten vereisen officiële gegevens, over je geslacht bijvoorbeeld. In Bangladesh en Duitsland kun je naast ‘man’ of ‘vrouw’ nu ook een andere optie aanvinken: geen geslacht.

Het derde geslacht wordt gebruikt voor mensen die zichzelf niet specifiek als man of vrouw beschouwen en soms door anderen ook niet als zodanig worden gezien, zoals interseksuelen of transseksuelen. Duitsland erkende begin deze maand wettelijk het derde geslacht, Bangladesh’ minister-president Sheikh Hasina deed dat afgelopen maandag.

Interseksueel
Interseksuelen zijn zowel man als vrouw. Ze zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke chromosomen. Hierdoor krijgen ze lichamelijke kenmerken van beide geslachten.

Bangladesh gebruikt, net als andere landen in Zuid-Azië, de term ‘hijra’ voor mannen die zich vrouw voelen en zich daar ook naar gedragen. Soms adopteren Zuid-Aziatische interseksuelen deze term ook. Er zijn volgens minister president Hasina minstens 10.000 hijras in Bangladesh.  “Zij worden genegeerd in verschillende sectoren, zoals onderwijs, gezondheidszorg en huisvestiging. Nu worden ze erkend en kunnen ze hun identiteit vastleggen in hun paspoort”, aldus de minister-president op de website pinknews.co.uk.

Transseksueel
Een transseksueel is niet hetzelfde als een interseksueel. Een transseksueel is lichamelijk volledig een man of volledig een vrouw. Mannelijke transseksuelen voelen zich echter een vrouw en vrouwelijke transseksuelen voelen zich een man.

Eerste in Europa
Het Duitse grondwettelijk hof besloot dat een kind een leven lang vastpinnen op een geslacht indruist tegen de rechten van de mens. Daarom kunnen Duitse ouders sinds november ervoor kiezen om hun baby onder ‘geen geslacht’ te registeren, mits het kind lichamelijke kenmerken van beide geslachten heeft. Als Duits kind kun je dan zelf kiezen welk geslacht je hebt of kun je dit (je leven lang) in het midden laten. Duitsland is met de regeling de eerste in Europa.

Homohuwelijken
Er is één probleem voor mensen die graag het derde geslacht op hun paspoort willen invullen: in andere landen moet het vakje ‘man’ of ‘vrouw’ wel ingevuld worden. Daarnaast zijn homohuwelijken in Bangladesh nog steeds verboden. Het is onduidelijk of mensen met het derde geslacht met anderen kunnen trouwen. In Duitsland bepaalt een huidige wet dat het huwelijk een verbond tussen man en vrouw is. Stellen van hetzelfde geslacht kunnen voor geregistreerd partnerschap kiezen, meldt de Volkskrant.

Lees meer op: Pinknews.
Foto Daniel Lofredo Rota op Flickr.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons