Gastland Eurovisie Songfestival gevaarlijk voor gays

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Je doet je boodschappen in de supermarkt en wordt ineens op de grond gesmeten worden door een groepje onbekenden. Je staat bij het stoplicht met je vriend en plots slaat iemand je in je gezicht. Je gaat bij de McDonalds naar de wc en wordt opgewacht door een groepje dronken vechtjassen.  

In 2016 werden in Oekraïne in totaal 246 van zulke gevallen van geweld en intimidatie geregistreerd. In 2015 waren dat er nog 71, en in 2o14 waren er 56 meldingen. Dat meldt One World Ukraine, een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor homo-, biseksuelen en transgenders.  Vaak gaat het om individuen of koppels die in elkaar worden geslagen in het uitgaansleven, maar het gebeurt ook overdag op straat. Ook zijn er gevallen dat iemand onder valse voorwendselen via een datingsite naar een afspraakje werd gelokt, en ter plekke mishandeld, blijkt uit de getuigenissen in het afgelopen week verschenen Report on hate crimes committed on the grounds of sexual orientation and gender identity in Ukraine in 2016’. Slachtoffers durven niet altijd aangifte te doen, uit angst voor intimidatie door de politie of uit vrees voor een coming-out.

‘Ugandese activiste opgepakt’

De bekende Ugandese LBGT-activiste Kasha Nabagesera is vrijdagochtend opgepakt op het vliegveld van buurland Rwanda, zo melden diverse activisten. Ze kwam per vliegtuig aan uit Uganda. Het is niet bekend waarom ze is opgepakt en of dat te maken heeft met haar activisme. In Uganda is homoseksualiteit strafbaar volgens een wetsartikel dat nog door de Britten werd ingevoerd tijdens de koloniale tijd.

Een aantal LGBT-activisten is de afgelopen jaren naar Nederland gevlucht. Hun asielaanvraag is afgewezen en zij worden met uitzetting bedreigd. De Nederlandse organisatie LGBT Asylum Support maakt zich ernstig zorgen over hun veiligheid bij terugkeer en heeft daarover een brief geschreven aan demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Op Kamervragen van GroenLinks antwoordde Dijkhoff afgelopen donderdag dat de IND ‘er scherp op is. Als er individuele aanleiding voor is, dan is bescherming mogelijk in Nederland.’

Oekraïne officieel een ‘veilig land’

In 2015, op het hoogtepunt van het conflict in Oost-Oekraïne, vroegen er 600 mensen uit Oekraïne asiel aan in Nederland. In 2016 waren het er 300. In 2017 zijn er tot nu toe zo’n 30 aanvragen geregistreerd, meldt Vluchtelingenwerk Nederland. Sinds oktober 2016 geldt Oekraïne officieel weer als veilig land, zonder uitzondering voor LHBT asielzoekers. De aanvraag van Oekraïners wordt daarmee versneld afgewezen. Vluchtelingenwerk Nederland zegt geen zicht te hebben op hoeveel mensen op grond van hun geaardheid een asielaanvraag doen. Wel zegt de organisatie ‘zorgelijke signalen’ te krijgen en houdt zij de situatie in Oekraïne in de gaten.

Sinds 2015 is discriminatie op het werk op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit te verbieden. Er is echter geen wet die discriminatie op deze grond op andere vlakken verbiedt. Volgens een rapport van Freedom House uit januari 2017 werden incidenten van homofoob geweld zelden onderzocht of vervolgd door de autoriteiten en was er geen sprake van effectieve “hate-crime” wetgeving. Human Rights Watch stelt in haar jaarrapport over 2016 dat anti-LHBT sentimenten sterk bleven bij zowel hoge functionarissen als het publiek.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons