Advertentie

Kom naar de Duurzanme Week Utrecht

Politievrouwen, houtsprokkelaars en vrouwen die koken en de was doen. De foto’s van Tom van der Leij tonen werkende vrouwen wereldwijd. Zijn expositie Women@Work wordt vanavond geopend door NOS-presentatrice Simone Weimans in De Hallen in Amsterdam.

Over de hele wereld fotografeert Van der Leij mensen met verschillende culturele achtergronden en geloofsovertuigingen. Overal kwam hij hard werkende vrouwen tegen en dat bracht hem op het idee voor de expositie. “Het zijn vaak de vrouwen die hard werken om hun families te onderhouden”, zegt van der Leij. “Maar niet alles dat zij doen, wordt gezien als werk. Zoals hout sprokkelen, wassen en voor de kinderen zorgen.” Women@Work brengt daarom een ode aan de werkende vrouw. “Ik wil dat hun werk als zodanig wordt erkend en niet langer wordt gebagatelliseerd.”

De foto’s zijn positief, soms humoristisch en krachtig. “Ze zijn nooit zielig of meelijwekkend. De boodschap erachter is positief, maar de expositie laat tegelijkertijd zien hoe werkende vrouwen onderbelicht worden.”

Adopteren
Van der Leij wil de positie van de (werkende) vrouw niet alleen belichten, maar ook verbeteren. “Een kwart van de opbrengst van de expositie gaat naar een internationaal women empowerment project.” Welk project dat precies is, weet Van der Leij nog niet. “Projecten kunnen zich bij ons aanmelden met een motivatie. Dan kiezen wij er een of meerdere uit.”

Women@Work is tot half juni in De Hallen in Amsterdam te zien. In juli en augustus verhuist de expositie naar De Balie en daarna is hij tot en met oktober in de openbare bibliotheek in Groningen  te zien. 

Eigenaresse B&B hangt was op in India. Foto: Tom van der LeijEigenaresse B&B hangt was op in India. Foto: Tom van der Leij

 

Tanzaniaanse modellen in het rood tijdens Mozambique FashionweekTanzaniaanse modellen in het rood tijdens Mozambique Fashionweek. Foto: Tom van der Leij

 

Zoutwinner in Bolivia. Foto: Tom van der LeijZoutwinner in Bolivia. Foto: Tom van der Leij

 

670

Merel de Koning

Merel de Koning is freelance journalist en tekstschrijver. Het liefst schrijft ze over feminisme, diversiteit en duurzaamheid. 
Profielpagina

Advertentie

Lecture van Max Havelaar