Beeld: Leoni Nijland
Achtergrond

Ethiopische jongeren hebben eindelijk weer hoop

De Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali krijgt de Nobelprijs voor de Vrede: als premier ging hij het gesprek aan met aartsvijand Eritrea en liet hij duizenden politiek gevangenen vrij. Onder jongeren in zijn land wordt hij al langer geprezen. ‘Deze premier begrijpt precies wat wij willen.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Update: De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali, met name om zijn toenadering met buurland Eritrea. Ethiopië en Eritrea voerden tussen 1998 en 2000 een oorlog waarbij zo’n tachtigduizend mensen om het leven kwamen. De strijd vond vooral plaats rondom het grensplaatsje Badme en eindigde met een internationaal vredesakkoord tussen beide landen. Dat akkoord werd alleen nooit nageleefd, omdat het nadelig uitviel voor Ethiopië.

In september 2018 werd, na twintig jaar conflict, de grens tussen de twee landen weer geopend en ondertekenden de leiders van beide landen een vredesverklaring. Abiy heeft ook beloofd om de betwiste plaats Badme aan Eritrea over te dragen, maar niet iedereen is daar gelukkig mee. De Tigreërs, een kleine bevolkingsgroep in het noorden van Ethiopië (grenzend aan Eritrea), vinden het besluit van de premier onverantwoord en willen niet weg uit Badme. Vooralsnog valt Badme nog steeds onder Ethiopië.

Nu, een jaar later, lijkt de vooruitgang iets gestagneerd: afgelopen zomer ging de grens zonder duidelijke redenen weer dicht, en de Tigreërs zijn het niet eens met het nieuwe beleid. Maar het is niet alleen vanwege zijn buitenlandbeleid dat Abiy Ahmed de Nobelprijs in ontvangst mag nemen. Het Noorse Nobelcomité benadrukt ook zijn binnenlandse hervormingen op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en sociale rechtvaardigheid.

Het zal waarschijnlijk niemand in Ethiopië zijn ontgaan: de jongeren stralen sinds een paar maanden weer vertrouwen uit – vertrouwen in hún toekomst. “Deze premier begrijpt precies wat wij willen: unity, love and peace”, zegt de 32-jarige Sintayehi.

In juni 2017 stond hij op een politieke bijeenkomst om zijn steun te betuigen aan Abiy Ahmed Ali, de nieuwe minister-president. En hij was zeker niet de enige. Meer dan een miljoen aanhangers kwamen met vlaggen, spandoeken en toeters naar het centraal gelegen Meskel Square in de hoofdstad Addis Abeba, om hun grote held toe te juichen.

Michael (28) (l) en Sedona (30)Beeld: Leoni Nijland
Michael (28) (l) en Sedona (30)Beeld: Leoni Nijland

Vorige presidenten focusten veel te veel op individuen, maar Abiy wil eenheid brengen.

Sintayehi (32) (l) en Yordanos (25)Beeld: Leoni Nijland
Volgens Sintayehi begrijpt de nieuwe premier precies wat de jonge mensen in dit land willen. “Hij is zelf ook jong – met 41 jaar de jongste leider in heel Afrika! Hij zal eenheid en vrede brengen, maar ook werkgelegenheid en een groeiende economie.”

Ook Burka (29) en Meseret (24) zijn trots op hun nieuwe leider. Ze staan volledig achter de hervormingen van hun ‘legend’ Abiy. “We hebben zo’n drieduizend jaar aan geschiedenis, maar niet eerder hebben we zo’n wijze leider gehad. Dit is de eerste, vóór hem waren het allemaal dictators. Ik durf wel te zeggen dat onze Abiy zelfs een betere leider is dan Obama. Hij is een gewone man, zoals jij en ik.”

“Het is fantastisch om te zien en te horen dat Abiy ons land wil verenigen”, vertelt de 28-jarige Michael uit Addis Abeba. “We leven nu nog te veel in aparte groepen, maar dat gaat veranderen. We worden één onder Abiy – daar geloof ik echt in. Hij heeft in korte tijd al zoveel veranderingen gebracht en is daarmee misschien wel de meest effectieve leider ooit. Zo maakte hij in no time vrijheid van meningsuiting weer mogelijk.”

Zijn vriend Sedona (30) legt uit dat massabijeenkomsten ten tijde van de vorige presidenten onmogelijk waren. “Vóór Abiy mocht er van de regering niet gedemonstreerd worden. Als je slecht over de machthebbers praatte, dan kon je worden opgepakt. Gelukkig mogen we nu weer bij elkaar komen en van ons laten horen.”

Sintayehi (32) en Yordanos (25) benadrukken nogmaals het belang van eenheid. “We hebben ongeveer tachtig verschillende etnische groepen in dit land – dat is echt veel. Vorige presidenten focusten veel te veel op individuen, maar Abiy wil eenheid brengen.”

De huidige premier is nu – voor het eerst in de geschiedenis – een Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië.

Abiy werd in april vorig jaar door de Ethiopische regeringspartij EPRDF (Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front) aangewezen als premier. Sinds zijn aantreden is er zichtbaar iets veranderd in het land met meer dan 100 miljoen inwoners. Stap je in de bus? Grote kans dat de ramen en dashboards zijn volgeplakt met foto’s van de man. Stap je in de taxi? Dan zullen de chauffeurs je vol trots vertellen over ‘hun’ Abiy.

En geef ze eens ongelijk. De nieuwe minister-president nam al in zijn eerste drie maanden een aantal verrassende besluiten. Zo liet hij tienduizenden politieke gevangenen vrij, beloofde hij een einde te maken aan de staatsmonopolie op de telecom- en luchtvaartsector en zou hij bereid zijn om een langlopend grensconflict met aartsvijand Eritrea te beëindigen. De eerste gesprekken tussen beide landen zijn inmiddels al gevoerd.

Beeld: Leoni Nijland
Ook beëindigde Abiy vlak na zijn aantreden vroegtijdig de noodtoestand, die sinds februari van kracht was (en eigenlijk tot augustus zou duren). Deze werd ingesteld vanwege aanhoudende gewelddadige protesten in het binnenland ten tijde van zijn voorganger premier Hailemariam Desalegn. Hij werd door veel etnische groepen gezien als een marionet van de Tigreërs – een kleine bevolkingsgroep in het noorden, die het sinds begin jaren negentig voor het zeggen heeft gehad.

De huidige premier is nu – voor het eerst in de geschiedenis – een Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië. Ondanks dat gegeven, maakte Abiy vanaf zijn eerste dag als premier duidelijk dat hij uit is op één verenigde natie. Niet zo gek dus dat de Ethiopische jongeren (die meer dan de helft van de bevolking vormen) enthousiast zijn over hun nieuwe leider.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op OneWorld in juni 2018. 

Beeld: Leoni Nijland
Beeld: Leoni Nijland
De foto’s zijn genomen tijdens de politieke bijeenkomst op 23 juni 2018, waar minister-president Abiy Ahmed Ali (ook wel ‘triple A’ genoemd) een speech hield. Aan het einde van zijn toespraak werd een granaat naar het podium gegooid, waarbij twee doden en meer dan 150 gewonden vielen. De minister-president zelf bleef ongedeerd. Abiy sprak op de staatstelevisie van ‘hen die proberen verdeeldheid te zaaien’. Zijn aanhangers gingen na de aanslag door met feestvieren.

Drie jonge Ethiopiërs over de plotselinge vrede met Eritrea

In beeld: Ethiopische vrouwen knokken voor hun plek

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons