In september 2018 werd, na twintig jaar conflict, de grens tussen de twee landen weer geopend en ondertekenden de leiders van beide landen een vredesverklaring. Abiy heeft ook beloofd om de betwiste plaats Badme aan Eritrea over te dragen, maar niet iedereen is daar gelukkig mee. De Tigreërs, een kleine bevolkingsgroep in het noorden van Ethiopië (grenzend aan Eritrea), vinden het besluit van de premier onverantwoord en willen niet weg uit Badme. Vooralsnog valt Badme nog steeds onder Ethiopië.
Nu, een jaar later, lijkt de vooruitgang iets gestagneerd: afgelopen zomer ging de grens zonder duidelijke redenen weer dicht, en de Tigreërs zijn het niet eens met het nieuwe beleid. Maar het is niet alleen vanwege zijn buitenlandbeleid dat Abiy Ahmed de Nobelprijs in ontvangst mag nemen. Het Noorse Nobelcomité benadrukt ook zijn binnenlandse hervormingen op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en sociale rechtvaardigheid.
In juni 2017 stond hij op een politieke bijeenkomst om zijn steun te betuigen aan Abiy Ahmed Ali, de nieuwe minister-president. En hij was zeker niet de enige. Meer dan een miljoen aanhangers kwamen met vlaggen, spandoeken en toeters naar het centraal gelegen Meskel Square in de hoofdstad Addis Abeba, om hun grote held toe te juichen.
“Vorige presidenten focusten veel te veel op individuen, maar Abiy wil eenheid brengen.
Ook Burka (29) en Meseret (24) zijn trots op hun nieuwe leider. Ze staan volledig achter de hervormingen van hun ‘legend’ Abiy. “We hebben zo’n drieduizend jaar aan geschiedenis, maar niet eerder hebben we zo’n wijze leider gehad. Dit is de eerste, vóór hem waren het allemaal dictators. Ik durf wel te zeggen dat onze Abiy zelfs een betere leider is dan Obama. Hij is een gewone man, zoals jij en ik.”
Zijn vriend Sedona (30) legt uit dat massabijeenkomsten ten tijde van de vorige presidenten onmogelijk waren. “Vóór Abiy mocht er van de regering niet gedemonstreerd worden. Als je slecht over de machthebbers praatte, dan kon je worden opgepakt. Gelukkig mogen we nu weer bij elkaar komen en van ons laten horen.”
Sintayehi (32) en Yordanos (25) benadrukken nogmaals het belang van eenheid. “We hebben ongeveer tachtig verschillende etnische groepen in dit land – dat is echt veel. Vorige presidenten focusten veel te veel op individuen, maar Abiy wil eenheid brengen.”
“De huidige premier is nu – voor het eerst in de geschiedenis – een Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië.
En geef ze eens ongelijk. De nieuwe minister-president nam al in zijn eerste drie maanden een aantal verrassende besluiten. Zo liet hij tienduizenden politieke gevangenen vrij, beloofde hij een einde te maken aan de staatsmonopolie op de telecom- en luchtvaartsector en zou hij bereid zijn om een langlopend grensconflict met aartsvijand Eritrea te beëindigen. De eerste gesprekken tussen beide landen zijn inmiddels al gevoerd.
De huidige premier is nu – voor het eerst in de geschiedenis – een Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië. Ondanks dat gegeven, maakte Abiy vanaf zijn eerste dag als premier duidelijk dat hij uit is op één verenigde natie. Niet zo gek dus dat de Ethiopische jongeren (die meer dan de helft van de bevolking vormen) enthousiast zijn over hun nieuwe leider.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op OneWorld in juni 2018.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand