Eindelijk sekstips voor onwetende Egyptenaar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Tien jaar geleden trouwde ik met mijn huidige man. We waren allebei nog maagd en we hadden eigenlijk geen idee hoe 'het' moest. We hadden geen ervaring met liefde en ook niet met seks. We deden maar wat en we spraken er niet over. Hij was tevreden, maar ik helemaal niet.”

'Typische Egyptisch'
Aldus begint het ‘typisch Egyptische’ relaas van Marwa Mamoun (36), een van de medewerkers van de Arabische website van Love Matters, een initiatief van de Nederlandse Wereldomroep om vrijheid van expressie in Egypte te bevorderen.

Op zoek naar manieren om haar eigen seks- en liefdesleven te verbeteren, richtte Marwa zich tot het wereldwijde web. Tot haar grote schrik kwam ze erachter dat vrijwel alle Arabische websites vooringenomen en slecht geïnformeerd waren.

Seks nog echt een taboe
“Ik moest het dus doen met Engelstalige websites. Voor mij is dat geen probleem, maar voor al die andere Egyptenaren die ook worstelen met vragen over liefde en seksualiteit en geen Engels spreken is het dat wel.” Inmiddels is Marwa naar eigen zeggen ervaren en heeft ze haar man uitgelegd wat hij wel en vooral niet moet doen.

“Je moet begrijpen”, gaat Marwa verder, “in Egypte wordt seks behandeld als iets dat zondig of beschamend is. Het is nog echt een taboe. En daarom kan ik je verzekeren dat het overgrote deel van de Egyptenaren slecht, onzeker en onwetend is in bed”, zegt Marwa, terwijl ze een ondeugende glimlach nauwelijks kan onderdrukken.

Een noodzakelijk kwaad
Met hoge stem gaat ze verder: “Seksuele opvoeding wordt op scholen niet of nauwelijks gegeven en de meeste ouders durven of willen er niet aan beginnen. Veel oudere mensen, vooral vrouwen, denken bovendien dat seks een soort noodzakelijk kwaad is, zij hebben nooit geleerd dat het leuk kan zijn. Internetporno is daardoor voor veel tieners de enige manier om iets te weten te komen, en dat is geen goede zaak kan ik je vertellen.”

“Bij Love Matters proberen we dat te doorbreken. “Ik schrijf anoniem artikelen over uiteenlopende zaken gerelateerd aan liefde en seks, en ik geef hele praktische adviezen. Dat is uniek. Het doel is dat wij seks willen behandelen als iets normaals. Het moet bespreekbaar worden.” “Er zullen vast mensen zijn die dat geen goed idee vinden, maar daar hebben we vooralsnog geen last van gehad.”

Steeds meer internet
De website, die begin dit jaar werd gelanceerd, krijgt inmiddels meer dan vijftigduizend unieke bezoekers per maand. De meeste van hen vinden de pagina via sociale media of googlen in het Arabisch bijvoorbeeld op 'seksueel overdraagbare aandoening', of 'ongewenst zwanger', en vinden de website op die manier.

“Vooral voor meisjes kan het lastig zijn om online met dergelijke zaken bezig te zijn. Ikzelf heb met mijn man moeten vechten om een eigen Facebook pagina te hebben. Maar steeds meer mensen hebben internet op hun telefoon, en dat biedt uitkomst”, zegt Marwa lachend.

Waardevol
“Maar, zodra je seks behandelt als een alledaags fenomeen, dan krijg je inzicht. Ik weet nu wat vrouwenbesnijdenis kan betekenen voor iemands seksleven. En dus kan ik ook andere vrouwen die daarmee worstelen adviseren. Ik weet nu ook dat er best veel vrouwen zijn die vreemdgaan."

Marwa denk dat de waarde van de website enorm is voor de Egyptische maatschappij. "Ik heb bijvoorbeeld  contact met een man die een vrouw wil zijn en zich af en toe verkleedt. Dat zijn dingen die normaal in Egypte nooit besproken worden. Er wordt zelfs op neergekeken. Het is ontzettend waardevol dat deze mensen hun verhalen en ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen zonder dat ze zich veroordeeld voelen."

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons