OneWorld presenteert:

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

In het wetsvoorstel wordt ‘homoseksualiteit’ voor het eerst gedefinieerd en worden zwaardere straffen in het vooruitzicht gesteld, tot vijf jaar gevangenisstraf. Als iemand die lesbisch, homoseksueel, bi of transgender (LGBT) is, veroordeeld wordt voor meerdere aanklachten, kan dat maximaal vijftien jaar opleveren.

Stigmatisering

“Al langer dan een maand zijn LGBT’ers in het land het doelwit van repressie in het land. Meer dan zeventig mensen zijn gearresteerd, sommige zijn onderworpen aan anale inspecties die als marteling betiteld kunnen worden. Deze zeer discriminatoire wet zou een grote terugslag voor de mensenrechten betekenen en een nieuwe nagel aan de doodskist van de seksuele rechten in Egypte”, zegt Najia Bounaim, campagnedirecteur Noord-Afrika bij Amnesty.

Concert in Caïro

In het wetsvoorstel worden ook promotionele activiteiten (via audio, sociale media of publicaties), advertenties en LGBT-bijeenkomsten of feesten verboden. De maximale straf hiervoor is drie jaar cel.

“Niet alleen wil deze conceptwet relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren – wat per definitie geen overtreding zou moeten zijn – maar hij is ook bedoeld om stigmatisering, vernedering en haat aan te wakkeren tegen mensen vanwege hun veronderstelde seksuele oriëntatie”, zegt Bounaim.

De antihomo-activiteiten in de afgelopen anderhalve maand volgden na een concert in Caïro waarbij met een regenboogvlag werd gezwaaid.

Lees ook:

Demonstration_against_Chechen_LGBT_persecutions-IMG_8233

Klopjacht op LGBT’ers in ex-Sovjetlanden

Wat drijft de verschrikkelijke vervolging van LGBT'ers in Oost-Europa en Centraal-Azië?

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)