“We doe niet aan utopisch ge-reken, dit is een haalbare realiteit”, zegt Marjan Minnesma. Ze is directeur van Stichting Urgenda, die op 14 maart het rapport "Duurzaam 2030" (pdf) presenteerde. Helemaal haalbaar zijn Urgenda's plannen niet. Zo zouden volgens de berekeningen die vermeld zijn in het rapport in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s in Nederland zijn. Dit komt neer op zo’n 6 miljoen auto’s die er binnen nu en vijftien jaar bij moeten komen. Om dat te behalen mogen er vanaf vandaag alleen maar elektrische auto’s worden verkocht, gemiddeld 400.000 per jaar. Dat kan lastig worden, met een productie van 200.000 van die elektrische auto’s wereldwijd.
Er mag met een kritisch oog naar het rapport worden gekeken, alsnog gaat een groener hart er wel sneller door kloppen. Ten grondslag van het rapport ligt dat het volledig duurzaam in 2030 kan als we het zelf willen. En natuurlijk willen we dat! In vijf keer anders naar een schonere wereld.
1. Anders wonen
Die sexy zonnepanelen van de buurvrouw komen ook op je eigen dak, we gaan anders wonen. Niks meer doen met aardgas, maar elektrisch koken en verwarmen. Stel je voor dat je per maand 200 euro kwijt bent aan gas en elektra, dan is dit op een termijn van vijftien jaar 36.000 euro. En wat nou als je die 36.000 euro steekt in het verduurzamen van je huis? Nou trekt bijna niemand even dat geld uit zijn achterzak, dat beseffen ze zich bji Urgenda ook. Er moeten dus laagdrempelige leenmodellen komen, bij Urgenda hebben ze het over ‘An offer you can’t refuse’. Urgenda hoopt dat zulke financiering zal worden aangeboden door banken als onderdeel van de hypotheek. Deze zal dan worden verhoogd met een deel 'groen'. Ook verstrekt de overheid sinds 2014 extra fondsen voor het verduurzamen van bestaande bouw.
Wie biedt zich aan?
2. Anders van A naar B
Nooit meer zoeken naar een parkeerplek, we stappen over op deelvervoer. Waarom een auto kopen als deze 95% van de tijd stilstaat? Zonde van het geld. Grote boodschappen of met de kat naar de dierenarts? In het weekend naar je (schoon)ouders? Nieuwe concepten zoals Car-To-Go, SnappCar en MyWheels maken het zelf bezitten van een auto overbodige luxe, hier leen je er namelijk gewoon één. En is je afspraak binnen twintig kilometer? Ga toch (elektrisch)fietsen!
3. Anders eten
Spring op zondag op je fiets en kijk eens rond wat er in de buurt wordt verkocht aan streekproducten. Niet alles hoeft uit de supermarkt te komen. Toch naar de supermarkt? Koop dan wat vaker producten van plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Hartstikke gezond, lekker en ook nog eens goed voor het milieu. Daarnaast is goed inkopen essentieel. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Gooi minder eten weg. Volgens een rapport van Wageningen Universiteit verspilden we in 2009 tussen de 83 en 151 kg voedsel per hoofd van de bevolking. Dat moet toch minder kunnen? Koop eten per dag en reken eerst uit wat je écht nodig hebt.
4. Anders produceren
De vraag naar energie moet per jaar met 2% dalen om het plan van Urgenda te laten slagen. Het produceren van bijvoorbeeld een boormachine vraagt ontzettend veel energie, hier valt een slag te slaan. En heb je het product echt nodig? Iets kopen is natuurlijk leuk, maar geld op je rekening voor vakantie is nog leuker. Voor een dagje een keukenmachine nodig? Kijk eens naar Peerby. We hoeven niet alles te kopen, een circulaire economie heeft de toekomst. Leen het voor een dagje. Het gebruik van fossiele grondstoffen moet worden teruggedrongen, en de productie van gebruiksvoorwerpen terugdringen, helpt dit een eind op weg. Als we blijven leven hoe we nu leven is straks alles op. Repareer je spullen en gooi het minder snel weg.
5. Anders energie opwekken
Duurzame energie is de (groene) toekomst. Koop delen van een windmolen, stem op een politieke partij die voor zonne- en windenergie zijn of klim je dak op om een zonnepaneel aan te leggen. Ons winderige landje zou toch zeker genoeg windenergie moeten opwekken, maakt fietsen tegen de wind in ook een stuk minder vervelend.
Waarom moeilijk doen als het samen kan? Zo moeilijk is het niet, duurzaam leven. Begin vandaag!
Beeld: Dorineruter