BN’ers achter kippengaas

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze week laten BN'ers zich twaalf uur lang opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter met kippengaas ervoor. Deze actie is onderdeel van de Lock me Up-campagne van Free a Girl, om geld in te zamelen voor Nepalese meisjes die geronseld zijn voor de seksindustrie in India.

16 Restaurants stellen hun etalage beschikbaar om hokjes in te laten plaatsen. Zo’n 140 mannen en vrouwen, onbekend en bekend  (Vivian Reijs, Jörgen Raymann,  Charlie Luske) mee aan de actie, die dinsdag 20 mei begint en loopt tot en met zaterdag 24 mei.

Weerzinwekkend
Ook journaliste Valeska Hovener laat zich opsluiten. “Ik ben zelf in Nepal geweest, en hoorde regelmatig verhalen over deze meisjes. Elk jaar worden duizenden meisjes vanuit Nepal, Bangladesh en India ontvoerd en verkocht aan pooiers. Ze worden ontvoerd, door ‘kennissen’ onder valse voorwendselen meegenomen (er wordt ze een baan beloofd) en soms worden ze door hun eigen ouders uit armoede voor 200 euro aan een mensenhandelaar verkocht”.

Valeska raakt emotioneel als ze erover praat: “ We leven hier in zo’n vrijheid, dat beseffen we vaak niet. Een van de ergste dingen die je als vrouw kunnen overkomen, is verkrachting. Zeker als je kind bent, en dat zo’n 30 keer per dag, daar kun je je toch geen voorstelling van maken?” Dat zij twaalf uur zich laat opsluiten is in vergelijking natuurlijk niet veel: “Deze meisjes zitten hier soms maandenlang. Wereldwijd worden er twee miljoen vrouwen verhandeld. Nu is veel aandacht voor de ontvoerde meisjes in Nigeria, en daar ben ik heel blij om, maar er gebeurt zoveel meer”.

2641 meisjes gered
Wie zijn de klanten van deze meisjes? Uit gegevens van Ecpat (2012) blijkt dat dat vooral mannen zijn uit de middenklasse uit de Indiase steden. Maar ook toeristen uit andere Aziatische landen én Westerse landen zoals Nederland, die naar de populaire vakantiebestemmingen gaan en dat combineren met een bordeelbezoek. En omdat er grote vraag is naar jonge meisjes, zijn ze er ook. Jong is al vanaf een jaar of zeven. En het kan maanden tot jaren duren voordat ze bevrijd worden.

Hovener: “In samenwerking met de Rescue Foundation in India heeft Free A Girl vijf speciale politieteams opgericht. Zij sporen deze meisjes op en halen ze uit de prostitutie. Dit is niet zonder risico’s voor deze politieagenten, vandaar dat ze undercover werken. De meisjes belanden vervolgens in opvanghuizen waar ze langzaam aan hun trauma's kunnen verwerken. Hier leren ze om zelfredzaam te worden, door bijvoorbeeld een vak te leren, zoals nagelstylist, naaister of schoonheidsspecialiste”. Op deze manier wordt aan de meisjes een toekomstperspectief geboden.

Daarna gaan ze weer terug naar hun familie. “De vraag blijft of deze meisjes ooit een bestaan kunnen opbouwen, want als misbruikt meisje ben je een schande voor de familie en kun je waarschijnlijk niet meer trouwen. Het blijft een ingewikkeld verhaal, want uiteindelijk wil je ook politieke verandering. Aan de andere kant, met behulp van deze stichting zijn wel al 2641 meisjes uit hun schrijnende situatie gehaald. ‘Gered’ vind ik geen goed woord, dan klinkt het alsof het westen zich paternalistisch opstelt. Het ‘wij weten het beter’-gevoel. Maar dat er succesverhalen zijn, maakt me hoopvol”.

Discussies op Facebook
Hovener heeft een warm hart voor Nepal: “In 2012 was ik daar om over vrouwenrechten te schrijven. Ik wilde weten hoe het is om als journalist in een corrupt land te werken, om niet in mijn ‘comfort zone’ te blijven maar juist van dichtbij te ervaren hoe het leven daar is. Bovendien, als ik de meiden en vrouwen daar wil helpen, moet ik daar hun verhalen publiceren en niet hier”.

Haar verhalen vonden weerklank, ook omdat ze vrouwen niet neerzette als slachtoffer: “Ik wilde schrijven over sterke vrouwen met inspirerende verhalen, zoals vrouwen die een eigen onderneming hebben gestart en in hun eigen levensonderhoud voorzien. Ik geloof namelijk in de kracht van vrouwen. Vooral bij Nepalese vrouwen is hun drive veel groter dan bij mannen. Ze hebben veerkracht, en vechten voor hun bestaansrecht”.

Vijf minuten
Wat wil Hovener nu bereiken door mee te doen aan Lock me Up? “Wat ik met deze actie hoop, is dat mensen in Nederland even stilstaan, een paar minuten nadenken. Waar was jij toen je 10 jaar was? Stel je eens voor dat je van straat werd gehaald, gelokt door zogenaamde vrienden en verkocht voor 200 euro. Om je dat in te denken hoef je niet per se vader of moeder te zijn, maar gewoon mens. Als je je dat in vijf minuten realiseert en je hebt er een gevoel bij, doneer dan alsjeblieft iets. …”

Valeska Hovener vertelt deze boodschap aan “alles en iedereen die ik tegenkom”. Waarvan akte.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons