Als mannen ongesteld zouden zijn

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In plaats van de welbekende lachende vrouwen uit de tamponreclames die in hun crèmekleurige zomerjurkjes zonder problemen bezig zijn met de dagelijks dingen, zijn er in het spotje van WaterAid twee mannen in een kleedkamer te zien die een pakje ‘manpons’ delen.

Van tampon naar manpon

Deze manpons hebben een NASA windtest doorstaan. Ze zijn thermisch geïsoleerd. Wetenschappers hebben er jaren over gedaan om een speciaal soort vezel te ontwikkelingen zodat ze makkelijk kunnen  worden ingebracht. Het draagt zeer comfortabel. De manpon is hoe de tampon eruit zou zien als mannen ongesteld zouden worden. De mannelijke versie van de tampon: de manponIn de wereld waarin mannen ongesteld zijn hoeven ze hun manpons  dan ook zeker niet angstvallig te  verbergen. Sterker nog: schep er lekker over op! Ongesteld zijn is stoer, een waar teken van mannelijkheid.

Ongesteld zijn is stoer, een waar teken van mannelijkheid

Als onderdeel van een campagne om aandacht te vestigen op de 1,25 miljoen vrouwen die geen toegang hebben tot schoon water tijdens hun menstruatie, heeft de internationale organisatie WaterAid een reclamespotje ontwikkeld waarin een kijkje wordt genomen in een wereld waarin mannen ongesteld worden.

“Vrouwen bedenken de vreemdste omschrijvingen om het woord ‘ongesteld’ maar te vermijden,” vertelt Barbara Frost, CEO van WaterAid.  “En dus vonden we het wel grappig om ons op deze manier hardop af te vragen of de mentaliteit tegenover menstruatie anders zou zijn als mannen ongesteld zouden zijn.”

WaterAid baseerde deze alternatieve realiteit op een onderzoek waarin 2000 mensen werden gevraagd hoe zij dachten hoe de wereld eruit zou zien als mannen ongesteld werden. Bijna een derde gelooft dat mannen op zouden scheppen over hun periode, en één op de tien stelde dat het gevierd zou worden als jongens voor het eerst ongesteld worden.

Opvallend is dat ongeveer zeventig procent van de vrouwen denkt dat de manier waarop de menstruatie wordt behandeld door de media zou veranderen als mannen ongesteld zouden worden, terwijl 41% van de mannen van mening is dat er niks zou veranderen.

Een wereld van verschil

De wereld waarin mannen opscheppen over hun menstruatie verschilt drastisch van de werkelijkheid. Eén op drie vrouwen ter wereld moet een veilig plekje zoeken tijdens hun ongesteldheid, vaak als het al donker is,” stelt Frost. “Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook mensonwaardig. Miljoenen vrouwen worden gediscrimineerd omdat er een geloof heerst dat de menstruatie ‘besmettelijk’ of ‘onrein’ is.”

Miljoenen vrouwen worden gediscrimineerd omdat er een geloof heerst dat de menstruatie ‘besmettelijk’ of ‘onrein’ is

Mede door dit stigma zoeken vrouwen niet de informatie die ze nodig hebben, en is het gebrek aan hygiënische failiteiten op scholen een belangrijke reden waarom meisjes stoppen met hun opleiding als ze in hun puberteit komen.

#IfMenHadPeriods 

Op Twitter wordt de hashtag #IfMenHadPeriods (‘als mannen ongesteld zouden zijn’) massaal gebruikt om te reageren op de campagne. Over het algemeen reageren zowel vrouwen als mannen met goedkeuring op de campagne. Opmerkelijk is wel dat veel vrouwen ervan overtuigd zijn dat mannen het niet aan zouden kunnen, terwijl veel mannelijke twitteraars graag de spot ermee drijven door te klagen over de menstruatieperiode.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons