Hier in Oost-Afrika zie je weinig mensen kussen. Hoe kan dat? Wordt er überhaupt minder aan tongworstelen gedaan? Vinden Afrikanen zoenen niet zo boeiend, of is het een privéaangelegenheid?
Mijn Ugandese collega Pamela gaf wel een heel interessant antwoord op mijn vraag waarom je Afrikanen (bijna) nooit ziet zoenen. “Hier in Uganda is het heel normaal om meerdere lovers te hebben. Dan ga je dus niet publiekelijk zoenen, want iedereen ziet je, en voor je het weet zit je in de problemen!”. Hoewel ik me, na twee jaar Uganda, wel iets voor kan stellen bij haar uitleg, kan ik toch moeilijk geloven dat het hebben van meerdere schatjes de reden is dat je Afrikanen nooit ziet zoenen.
De Nigeriaanse Zina Sara-Wiwa (dochter van bekende activist Ken Saro-Wiwa) is geboeid door de manier waarop Afrikanen uiting geven aan de liefde. In haar video-installatie, Eaten By The Heart, zie je verschillende Afrikanen praten over de kunst van het kussen. Alle aspecten van de kus komen aan bod. Hoe , waar, wanneer niet, hoe voel je je erbij, en wat is lekker en wat niet?
Wat opvalt aan de video is dat zelfs het praten over zoenen voor veel Afrikanen ongemakkelijk lijkt. Het liefdesleven is schijnbaar iets dat in de privésfeer uiting krijgt, een intieme uitwisseling van liefde waar je anderen niet mee lastig valt. Een Nigeriaanse man zegt pas een goede kusser te zjn geworden ‘op het moment dat ik naar Amerika ging’. Uit de video kan je opmaken dat veel mensen de opkomst van publiekelijk zoenen zien als een fenomeen dat is overgekomen uit de westerse cultuur. Twee van mijn Ugandese vrienden gaven ‘globalisatie’ als antwoord op mijn vraag hoe het kan dat zoenen in het openbaar nu meer voorkomt dan vroeger.
Maar zoenen doet de hele wereld natuurlijk al eeuwen (al schijnen er sommige stammen in Amazone te zijn die niet zoenen). Ook voor de mensen in de video hieronder is een goede French Kiss een teken van liefde, van delen, van uiting geven aan iets dat diep van binnen komt. Ja, liefde is universeel. Maar hoe uiting wordt gegeven aan de liefde, is context gevoelig en cultureel bepaald. Mee eens?
(Als de link niet werkt, hier is een andere link naar de video )