Mensenrechten in Nigeria verslechterd door ‘sharia’

18-02-2002
Door: OneWorld Redactie

De veroordelingen werden uitgesproken voor een hele reeks van misdrijven: van het vervoeren van een moslimvrouw op een bromfiets tot overspel, alcoholmisbruik, gokken en homoseksualiteit.

De islamitische wetgeving wordt echter niet overal op dezelfde manier toegepast. De high society in het land werd minder vaak veroordeeld dan mensen uit de lagere klassen. In totaal zijn 28 van de 30 mensen die veroordeeld zijn afkomstig uit de lagere klassen.

De straffen waren variëren van stokslagen, opsluiting en amputatie van handen bij dieven. Bovendien worden veel veroordelingen niet gerapporteerd. Volgens onbevestigde getuigenissen zijn er in de deelstaat Zamfara alleen al 50 mensen gestenigd voor het niet respecteren van de sharia.

De rechtbanken die de sharia toepassen hebben in ieder geval veel van hun geloofwaardigheid verloren nu is gebleken dat in twee jaar tijd slechts één jurist veroordeeld is voor een misdrijf.

In september vorig jaar werden drie rechters aangeklaagd omdat ze steekpenningen in ontvangst hadden genomen van een aantal gegoede beklaagden. De tuchtcommissie achtte de fraude bewezen, maar de rechters kwamen er vanaf met een salarisvermindering en een tijdelijke schorsing. De leden van de commissie worden nu zelf beschuldigd van fraude.

‘Sharia is een succes’

Het Directoraat voor de Toepassing en het Toezicht op de Sharia noemt de afgelopen twee jaar een succes. ‘We hebben alle gelegenheden voor anti-shariagedrag gesloten door bordelen, gelagkamers, goktenten, en bioscopen te verbieden,’ zegt Sanusi Kaura, een directeur van het Directoraat. ‘Ook het verbod op de verkoop van drank in hotels is een succes in de hele staat,’ vervolgt hij.

Het is echter een publiek geheim dat je in de buitenwijken van Gusau, de hoofdstad van de deelstaat, op bepaalde plaatsen nog terecht kan voor alcohol en dames van lichte zeden. Dat soort vertier is nu enkel betaalbaar voor een enkeling. Het tarief voor een fles bier of een prostituee is in de laatste jaren verveelvoudigd.

Morocco, een buitenwijk van de hoofdstad, staat bekend als het Mekka van de nachtclubs. Ook de hotels die kamers verhuren voor buitenechtelijke minnaars zijn nog steeds open. De koppels komen daar nu apart naar toe of schrijven ze zich in onder dezelfde familienaam.

Positie van de vrouw

De straatprostitutie is echter volledig verdwenen in Zamfara, maar het grootste deel van de prostituees heeft geen ander werk gevonden. Daarom is de economische positie van de vrouw in het algemeen erop achteruit gegaan sinds de invoering van de sharia.

Het dagelijkse leven is er voor vrouwen niet makkelijker op geworden. Veel alleenstaande vrouwen krijgen van hun huisbaas het vriendelijke verzoek om weg te gaan omdat ze ruzie vrezen met de autoriteiten. Ook kapsters hebben minder werk sinds ze geen mannenhoofden meer mogen aanraken.

Vrouwen moeten tegenwoordig veel kilometers lopen om hun bestemming te bereiken. Mannen en vrouwen mogen namelijk niet meer in dezelfde bus zitten of samen op een motorfiets rijden. Een bus die speciaal bestemd is voor vrouwen is de uitzondering die de regel bevestigt.

Onderzoek naar tevredenheid sharia

Reacties