Meisjes hebben recht op opvoeding!

23-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IS Online

De nationale wetgeving van Nepal bevestigde tot voor kort slechts het voor vrouwen discriminerende traditionele gewoonterecht. Met de nu aangenomen reeks amendementen is dit veranderd. Hiervoor heeft de Nepalese vrouwenorganisatie ‘Forum voor Ontwikkeling van Vrouwenrechten’ wel jaren moeten knokken. De voorstellen voor de wetswijzigingen werden acht jaar geleden ingediend maar het parlement heeft ze pas nu doorgelaten.

Erfrecht maakt een belangrijk deel uit van de vernieuwde wetgeving. Weduwes kunnen nu onvoorwaardelijk bezittingen van hun overleden echtgenoot erven. Wanneer ze hertrouwen hoeven ze hun erfdeel niet af te staan. Dochters erven nu ook, maar moeten hun erfdeel nog wel teruggeven als ze trouwen.

Grootste mijlpaal is dat wettelijk is vastgelegd dat meisjes recht op opvoeding hebben. Dochters kunnen voor het eerst legaal aanspraak maken op voeding, kleding, onderwijs en gezondheidszorg. Eerder hadden alleen zonen hier recht op. Bovendien is abortus gelegaliseerd. Als een zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest mag er zelfs tot achttien weken worden geaborteerd. Indien de zwangerschap niet langer medisch verantwoord is, kan deze op elk noodzakelijk moment afgebroken worden.
Zwangerschapsonderbreking mag nadrukkelijk niet plaatsvinden naar aanleiding van een seksebepaling van het ongeboren kind. Hiermee riskeert men een jaar gevangenisstraf. Nepal wil voorkomen dat hetzelfde gebeurt als in buurland China, waar vrouwelijke foetussen op grote schaal geaborteerd worden.

Andere veranderingen zijn dat de vrouw voortaan ook een scheiding mag eisen van haar overspelige echtgenoot. Bovendien zijn de straffen voor pedofilie, verkrachting en het uithuwelijken van minderjarigen aanzienlijk verhoogd. Het is met name op het platteland overigens nog maar de vraag hoeveel de bevolking zich van de nieuwe regels zal aantrekken. Toch heeft het Forum nog wel een verlanglijstje. Niet alle door hen gewenste aanpassingen van de wet zijn er doorheen gekomen. Zo mogen mannen nog steeds meerdere vrouwen hebben, wordt verkrachting binnen het huwelijk niet erkend, en mag slechts de man een scheiding aanvragen indien een huwelijk geen kinderen voortbrengt. Het Forum maakt deel uit van het Aziatische bureau van IWRAW (International Women's Rights Action Watch) dat met steun van Nederland is opgezet.

IS Online
IWRAW

Reacties