Meisje (17) veroordeeld tot 180 zweepslagen

05-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Governeur Ahmed Sani van de staat Zamfara zal het vonnis uitvoeren en zich niet laten weerhouden door druk van buitenaf. Volgens Sani oefent de federale overheid in ieder geval geen druk op hem uit de straf te herzien.

‘De wet is de wet, en mensen respecteren dat,’ aldus gouverneur.

Ook president Olusegun Obasanjo van Nigeria, zelf christen, zal niet ingrijpen, zo liet hij weten. Critici vinden de president te soft ten aanzien van islamitische straffen. Negen staten in het noorden van Nigeria voerden vorig jaar strenge islamitische wetten in.

Het ongetrouwde meisje was in september al door een islamitische rechtbank in haar staat veroordeeld, nadat ontdekt was dat ze zwanger was. De straf wordt echter voltrokken 40 dagen na de geboorte van haar kind. Het meisje beviel deze week van een dochter.

De 17-jarige zegt te zijn gedwongen tot seks. Voor de rechtbank wees zij drie dorpsgenoten van middelbare leeftijd aan als schuldigen. Maar de rechter meende dat zij voor de aantijging tegen de drie mannen geen bewijs kon leveren.

De rechter veroordeelde haar daarop tot 80 zweepslagen voor ‘seks voor het huwelijk’ en nog eens 100 slagen voor de valse aanklacht tegen de drie mannen.

Niet eerder leidde een straf opgelegd door een islamitische rechtbank tot zoveel commotie. Internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty, en ook regeringen, waaronder Canada, hebben protest aangetekend.

Reacties