Megwati luistert niet naar morrende 'wingebieden'

15-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Volgens de gouverneur van Riau, Saleh Djasit, kijkt de bevolking al 60 jaar met lede ogen toe hoe hun 'gronden uitgebuit' worden.

De provincie krijgt maar 46 miljoen euro of 0,1 procent van wat het de staatskas opbrengt. Sinds 1997, heeft Riau een gemiddeld bedrag van 41 miljard euro overgemaakt aan de centrale regering.

Riau is een van de rijkste provincies van het land dankzij de olievelden, de plaatselijke bosontginning en de vele plantages.

Maar de levensstandaard in Riau is één van de laagste in Indonesië. 14 procent van de 4,7 miljoen inwoners leven onder de armoedegrens.

'De bevolking heeft nog nooit naar de wapens gegrepen om te strijden voor haar rechten, ondanks de slechte behandeling van Jakarta. Maar er komt een moment wanneer het geduld en het goed gedrag in rook opgaan,' zegt de voorzitter van de Kamer van Riau, Chaidir M M.

Nu Indonesië dit jaar de regionale autonomie ingevoerd heeft, gaat het grootste deel van de regionale inkomsten naar de provincies. Maar in de 'strategische industrieën', die essentieel zijn voor staatsinkomsten en voor buitenlandse investeringen, gaat 70 procent van de inkomsten nog altijd naar de centrale overheid.

Oliewinsten vloeien weg
De gebeurt bijvoorbeeld in Tanjungpalas, een dorp dat naast een olieraffinaderij ligt, die verantwoordelijk is voor 40 procent van de Indonesische olieproductie.

De provincie controleert amper 10 procent in de oliecoalitie Coastal Plains Pekanbaru (CPP), terwijl de centrale overheid in Jakarta 70 procent bezit.

Op 6 augustus liep het contract van de centrale regering met de CCP-coalitie af, omdat haar contract met het moederbedrijf PT Caltex Pacific Indonesia (CPI) verviel.

Voor de nieuwe president Megawati Sukarnoputri een ideale kans om tegemoet te komen aan de grieven van de provincie, die 30 procent van de nettowinst van de oliewinning opeist en wil dat het moederbedrijf meer lokale inwoners in dienst neemt.

Tot grote woede van de dorpsbewoners, besliste de president echter om alles bij het oude te laten. De provincie zou niet de nodige middelen en de technische kennis hebben om de CPP-coalitie te leiden, is de stelling.

Vorige week verklaarde de centrale regering echter dat ze de leiding van de CPP-coalitie 'in de toekomst' zou overdragen.

De oliecoalitie brengt de bevolking voorlopig één zekerheid: de provincie staat onder streng politietoezicht. De politie en het leger zijn bijzonder gevoelig voor 'veiligheidsproblemen,' stelt een inwoner van Riau die anoniem wil blijven, omdat er zoveel miljoenen op het spel staan. 'Ze treden vaak te snel op en arresteren en verwonden verdachten.'

Volgens het Comité voor Geweldslachtoffers en Vermiste Personen (Kontras) zijn reeds honderden inwoners van Riau al gemarteld, onwettelijk gearresteerd of uitgewezen.

Het zijn precies dit soort situaties die ook de voedingsbodem vormen van opstanden in gebieden als Atjeh en Kalimantan. Ook daar worden grondstoffen gewonnen waarvan de inwoners zelf maar weinig profijt hebben.

The Jakarta Post

Reacties