Meer radio- en televisiezenders in Pakistan

14-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Pakistaanse overheid had weinig keus. Al jaren wordt er vanuit India satelliet-televisie uitgezonden, die te ontvangen is in Pakistan. De roep van de Pakistani om betere nieuwsvoorziening en televisievermaak werd steeds luider.

Pakistanen kijken veel naar de zes satelliet-zenders uit het buitenland. De regering wil nu 25 nieuwe tv-zenders toelaten. Tot nu toe werd de televisie gedomineerd door twee grote staatszenders. Twee radiozenders die al enkele jaren uitzonden in heel Pakistan, krijgen in vijf grote steden concurrentie van de lokale radio. Dit jaar hebben al 28 lokale radiozenders een licentie gekregen. Binnenkort zullen dat 100 zenders worden.

Commerciële bedrijven maken gretig gebruik van de openstelling van de ether. Ideële organisaties grijpen de kans om een groter publiek te bereiken met beide handen aan. Een consumentenorganisatie heeft bijvoorbeeld een radiostation al zover gekregen dat de zender een serie programma’s uitzond over de rechten van consumenten. En een vereniging die zich inzet voor de bescherming van de rechten van kinderen kreeg 30 seconden zendtijd voor een spotje tegen kinderarbeid.

Beperkt

Toch is de vrijheid voor lokale radiostations vooralsnog beperkt. De PEMRA, de overheidsorganisatie die toezicht houdt op de ether, vindt dat de lokale zenders zich moeten beperken tot plaatselijk nieuws. De zenders mogen ook daarom maar actief zijn binnen een straal van 30 kilometer.

De Pakistaanse schrijvende pers lijdt minder onder de overheidscontrole. Maar met een totale oplage van amper 2 miljoen lezers op een bevolking van 145 miljoen Pakistani kunnen de dagbladen geen echte massamedia worden genoemd. Veel inwoners van Pakistan luisteren of kijken naar de BBC en andere buitenlandse zenders om zich een beeld te vormen van wat er in hun land gaande is.

Voor de gewone Pakistaan is de explosie in het zenderaanbod prachtig. Shahzad Nasir, een twintiger in Islamabad, zegt dat hij door de keuze uit meerdere radiozenders eindelijk een beetje op de hoogte kan blijven van wat er in de internationale en nationale muziekwereld omgaat. ´Je leert ook goede Pakistaanse groepen kennen´.

De Pakistaanse radio en tv is van oudsher een overheidsinstrument geweest. Maar tijden veranderen. De progressieve president Musharraf heeft eerder aangegeven dat commerciële en onafhankelijke radio en televisie goed zijn voor Pakistan.

Reacties