Meer landen krijgen toegang tot goedkope aidsremmers

06-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De tien farmaceutische bedrijven voorzien al 16 landen in het Caribisch gebied en Afrika van goedkopere medicijnen. Nu vallen alle 122 landen die hulp ontvangen van het Global Fund, de Wereldbank en Unicef, onder de overeenkomst. Hierdoor gaat een simpele aidsremmer in deze landen 140 dollar per jaar per persoon kosten. Deze prijs lag tot nu toe rond de 300 dollar.

Wereldwijd wordt de strijd tegen aids in arme landen gecoördineerd door deze drie donororganisaties. Het Global Fund, een VN-initiatief, stelt 1,25 miljard dollar voor aidsbestrijding ter beschikking aan de 122 landen. De Clinton Foundation, opgezet door de voormalige president van de VS, werkte ook mee aan de uitbreiding van de overeenkomst tot de groep van 122 ontwikkelingslanden.

Kostenbeperking

De Clinton Foundation zorgt ervoor dat de producenten van merkloze medicijnen orders in het groot ontvangen. Op deze manier kunnen de bedrijven hun kosten beperken, terwijl de betalingen gegarandeerd worden.

Vier Indiase fabrieken die niet onder een merknaam opereren (Cipla, Hetero Drugs, Matrix Laboratories en Ranbaxy Laboratories) en het Zuid-Afrikaanse Aspen Pharmacare Holdings, leveren de goedkope medicijnen. De noodzakelijke testen worden verzorgd door vijf andere bedrijven, waaronder Bayer en Roche.

De merkloze aidsremmers zijn erkend door de WHO maar niet door de US Food and Drug Administration. Volgens sommige hulporganisaties neigt de Amerikaanse regering toe te geven aan de binnenlandse farmaceutische lobby. Amerikaanse farmaceutische bedrijven zijn tegen de erkenning door de WHO van de goedkope, merkloze medicijnen.

WHO
Clinton Foundation

Reacties