Meer jonge Keniaanse sekswerkers door droogte

06-07-2017 Bron: International Rescue Committee
Droog stuk land in Kenia. Foto: Flickr / IHH Humanitarian Relief Foundation
Actueel – 

Volgens het International Rescue Comittee zorgt de extreme droogte in Kenia ervoor dat meisjes sneller de prostitutie in gaan. Ze proberen zo geld te verdienen voor hun familie en hen zo te voorzien van eten.

De droogte in het noorden van Kenia is vernietigend voor de beschikbaarheid van eten. Voedsel wordt extreem duur, de strijd om water steeds heftiger en vee schaarser.  Meisjes worden door hun families de prostitutie in gestuurd om geld te verdienen en zo eten te krijgen of te kunnen kopen van het beetje geld dat ze verdienen.

Het International Rescue Committee (IRC) ziet een sterke groei van geweld tegen meisjes, vroeg en gedwongen trouwen en steeds jongere meisjes in prostitutie. De meisjes geven aan de enige bron van inkomsten te zijn van hun families met vaak nog broertjes, zusjes en eigen kinderen die ze moeten onderhouden.  

Bezuinigingen

IRC stond voorheen een deel van de sekswerkers in Kenia bij, met bijvoorbeeld psychologische steun en het vinden van een andere baan. Tevens bereikte het mensen in een programma waar ze onder andere voorlichting gaven over HIV en les gaven aan kwetsbare meisjes en vrouwen. Deze programma's staan door bezuinigingen onder druk. De ontwikkelingsorganisatie stelt dat financiële hulp noodzakelijk is om de meisjes te beschermen. Ze moeten betere en veiligere handvaten aangereikt krijgen om voor hun families te kunnen zorgen, aldus Conor Philips, de directeur van IRC in Kenia. 

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties