Meer dan 600 dode zeehonden door virus

21-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Ruim 10 procent van de Deense populatie is intussen gestorven. Dat meldde het Zweedse persbureau TT donderdag.

Woensdag werd bekend dat op Vlieland de eerste besmette zeehond was gevonden. Het zieke dier werd aangetroffen door een medewerker van de zeehondencrèche Pieterburen en naar het opvangcentrum overgebracht.

Na onderzoek bleek dat het gaat om hetzelfde virus dat sinds mei slachtoffers maakt onder de zeehonden in Zweden en Denemarken. Het zogenoemde phocine distemper-virus, oftewel de zeehondenziekte, is volgens het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zeer besmettelijk voor die dieren.

Waarschuwing

Het ministerie adviseert mensen dringend uit de buurt te blijven van de zieke of dode zeehond en hun honden aangelijnd te houden. Mensen kunnen het virus niet krijgen, maar honden wel, zeker als ze niet ingeënt zijn.

Zeehonden die besmet raken, krijgen last van hun longen en gaan hoesten, waardoor ze het virus verspreiden. Hun weerstand vermindert, met als gevolg dat ze vatbaar worden voor andere ziektes. Sommige van deze ziektekiemen kunnen ook overslaan op mensen.

Omdat zeehonden 150 kilometer op een dag kunnen zwemmen, was al verwacht dat het virus ook in de Waddenzee zou opduiken.

Geen epidemie

Hoewel het virus nu in de Waddenzee is aangetroffen, is er nog geen sprake van een epidemie. Als het virus wel in groten getale om zich heen gaat slaan, kan dit de helft van de ongeveer vijfduizend zeehondenpopulatie in de Waddenzee het leven kosten.

De verspreiding van de ziekte kan niet worden tegengehouden en vaccinatie is onmogelijk, dat maakte staatssecretaris Faber (Natuur) eerder bekend.

In 1988 brak het virus al eens uit in de Waddenzee. Dat kostte toen 60 procent van de zeehondenpopulatie, die toen veel kleiner was, het leven.

Wereld Natuur Fonds
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Reacties