West-Sahara: vluchten, vechten & vreedzaam verzet

27 februari, 2017 - 19:30
Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag
Stichting Zelfbeschikking West-Sahara, WSRW (Western Sahara Resource Watch) en CODESA (Collectief van Sahrawi mensenrechtenactivisten).
Achtergrond – 

West-Sahara ligt in Afrika, ten zuiden van Marokko en ten westen van Mauritanie. Het land wordt al meer dan dertig jaar door Marokko bezet. Een gedeelte van de Saharanen leeft sinds de Marokkaanse invasie in vluchtelingenkampen in Algerije, een ander gedeelte woont in het bezette deel van West-Sahara. Op de 41e verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Arabische Republiek Sahara praten betrokkenen over de mensenrechten- en grondstoffensituatie in het gebied.

Deze avond wordt de documentaire 'La Guera - my forgotten land' van de Italiaanse regisseurs Fiorella Bendoni en Gilberto Mastromatteo vertoond. De film gaat over La Guera, een stadje in West-Sahara en de mensen die daar vandaan zijn gevlucht en in Spanje, Mauritanie en Algerije dromen over een terugkeer.

Daarna bespreken we met verschillende betrokkenen de actuele situatie in West-Sahara. Speciale aandacht gaat uit naar de onzekere situatie op de grens van West-Sahara en Mauritanie, waar Marokkaanse en Saharaanse militairen tegenover elkaar staan. Ook behandelen we de situatie van politiek gevangenen en de grondstoffenhandel. Na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat het handelsverdrag tussen Marokko en de EU niet van toepassing is op West-Sahara, moeten ook Nederlandse bedrijven hun werkwijze aanpassen.

Over de sprekers

El Mahjoub Maliha, een naar Belgie gevluchte Sahrawi en activist bij CODESA, het collectief van Sahrawi-mensenrechtenactivisten.

Sara Eyckmans, Belgisch coordinatrice van WSRW, Western Sahara Resource Watch.

Moderator is ir G.L.J. Beenker.

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door Stichting Zelfbeschikking West-Sahara, WSRW (Western Sahara Resource Watch) en CODESA (Collectief van Sahrawi mensenrechtenactivisten).

AddToAny