Vrouwengeschiedenis: over dode dames & nieuwe heldinnen

19 april, 2017 - 19:00
Achtergrond – 

Wie bepaalt onze geschiedenis? Columbus, Napoleon, Stalin? We denken haast automatisch aan witte mannen als hoofdrolspelers van ons verleden. Maar waar zijn de vrouwen? 'Women's history is women's right', stelde Gerda Lerner (1920-2013). Lerner wordt gezien als de grondlegster van vrouwengeschiedenis maar is in Nederland in de vergetelheid geraakt. Onterecht, want haar gedachtegoed is nog steeds actueel. Zo weigerde Lerner om vrouwen enkel als slachtoffer te zien en streed ze voor een volwaardige plek van vrouwen in de geschiedenis.

Vanavond onderzoeken we wat een gebrek aan representatie doet met ons zelfbeeld en samenleving. Wat vrouwengeschiedenis oplevert, waarom het nog steeds niet vanzelfsprekend is en wat daar voor nodig is. Hoe kunnen we de geschiedenis beter beschrijven? Gelijkwaardiger? Inclusiever?

We volgen vluchteling, activist, schrijver, moeder en grondlegster van vrouwengeschiedenis Gerda Lerner in een documentaire over haar leven en werk. Volgens Lerner hebben vrouwen historische voorbeelden nodig om zich aan te spiegelen dan wel om zich aan op te trekken. Na de film gaan we in gesprek over de geschiedenis van de toekomst.

Filmmaakster Renata Keller maakte de film Why women need to climb mountains en vertelt waarom Lerners gedachtegoed zoveel mensen inspireerde. Met historica Nancy Jouwe en socioloog Linda Duits. Meer gasten volgen.

De film duurt van 19:00 - 20:30 uur. Om 20:30 uur start het gesprek en kunnen laatkomers binnenkomen.

Dit programma is een initiatief van ActingNow en in samenwerking met VanGisteren.

AddToAny