Microrevolutie #1 – in je vrije tijd

7 mei, 2017 - 15:00
Achtergrond – 

Hoe kaart je racistische grapjes aan op het werk? Hoe organiseer je een discriminatie-interventie in de klas? Hoe praat je over huidskleur aan de keukentafel? De Maandelijkse Microrevolutie biedt ruimte voor experiment en collectief onderzoek naar het bestrijden van alledaags en institutioneel racisme. Met inzet van terugspeeltheater en een hoofdrol voor het publiek oefenen we in weerbaarheid en mondigheid. Durf jij je gedragspatronen te ontdekken en doorbreken?

Volgens cultureel antropoloog Sinan Cankaya zijn microrevoluties 'geweldloze overtredingen van vanzelfsprekende sociale regels, bescheiden interventies in het dagelijks leven, alledaagse onderbrekingen van machtsverhoudingen'. Hij roept op om 'de normale gang van zaken te verstoren en je te verzetten, zo nodig door ongezellig te doen. Bijvoorbeeld over de ogenschijnlijk onschuldige vraag: waar kom je echt, nee echt, nee even serieus, vandaan?'

Om dat te oefenen, onderzoeken we omgevingen waar iedereen zich in begeeft: het onderwijs, met collega's en in de sociale sfeer. Aan de hand van een filmfragment, anekdote of interview analyseren we voorbeelden van alledaags en institutioneel racisme. Op kleine schaal en in herkenbare momenten. Vervolgens verkennen acteurs samen met de bezoekers welke scenario's er in deze situatie mogelijk zijn. Wat als je niets doet? Wat als je je uitspreekt? En hoe dan? Het publiek geeft de acteurs aanwijzingen en wordt ook gevraagd deze tips zelf uit te proberen op de speelvloer.

Dit programma is onderdeel van het project De Grote Inhaalslag, een samenwerking met Patricia D. Gomes en georganiseerd in het kader van het VN-Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Programmabeelden door Raul Balai.

De andere programma's in deze reeks:

zondag 21 mei #2
zondag 4 juni #3

AddToAny