Mbeki verdedigt vertraging in verspreiding aidsmedicijnen

26-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'Het is niet juist om alleen te zeggen: verspreidt aids- medicijnen en het probleem is opgelost,' aldus Mbeki. 'Dat is gewoon niet juist. Je moet het probleem in een breder perspectief bekijken. In landen als de Verenigde Staten gaat men ervan uit dat de gezondheidszorg in Zuid-Afrika vergelijkbaar is met hun eigen systeem, en dat de infrastructuur van zo?n systeem even efficiënt werkt.'

President Mbeki wordt al jaren wereldwijd bekritiseerd omdat hij wetenschappers raadpleegt die beweren dat er geen bewijs is dat virussen die het immuunsysteem aantasten, aids veroorzaken.

Zuid-Afrika is een van de zeven Afrikaanse landen waar meer dan 20 procent van de bevolking besmet is met HIV Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

In het interview met de New York Times zegt Mbeki dat het rapport afwacht van een groep wetenschappers die hij drie jaar geleden aanstelde. Pas dan zal hij zich een mening vormen over de vraag waarom aids zich zo snel verspeidt en hoe deze ziekte het beste te bestrijden is.

Reacties