Massale protesten tegen Amazone-wetsvoorstel

16-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Vorige week keurde de parlementaire commissie in Brazilië een wetsvoorstel goed dat grootgrondbezitters het recht geeft meer grond te gebruiken voor landbouwdoeleinden. Nu moet 80 procent van de grond van elke eigenaar in het Amazonewoud bestaan uit bos. Dat percentage zou worden verlaagd naar 50 procent.

Het voorstel moet worden aangenomen door het congres. Die stemt daarover op 24 mei.

Milieu-activisten zijn bang dat de klok vijftig jaar wordt teruggedraaid. Het Wereld Natuur Fonds in Brazilië meent dat de kaalslag van de tropische bossen records zal breken als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. Eigenaren zouden per jaar een stuk tropische regenwoud zo groot als België kunnen kappen.

Braziliaanse organisaties als Friends of the Earth, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds lopen met een campagne ‘SOS-Forest’ te hoop tegen de nieuwe aanslag op het regenwoud.

In alle grote Braziliaanse steden zullen de komende dagen zwarte linten om de bomen worden gehangen als teken van rouw, vertelt Ana Barbosa, persvoorlichter van het Wereld Natuur Fonds in Brazilië, tegen Wereld.Nieuws. Op moederdag, afgelopen zondag, protesteerden moeders en kinderen voor het Braziliaanse parlement. Via e-mail kunnen Brazilianen hun bezorgdheid uiten aan leden van het congres.

President zou niet ondertekenen
Hoe groot de kans is dat het congres het wetsvoorstel afwijst, is volgens Barbosa moeilijk in te schatten. Het Braziliaanse congres bestaat uit meer dan 500 leden.

Volgens Braziliaanse kranten zou president Fernando Henrique Cardoso de wet in ieder geval niet ondertekenen, ook als het congres het voorstel goedgekeurt Ook de minister van Milieu, Jose Sarney Filho, lobbiet druk om het congres te bewegen tegen te stemmen.


Het wetsvoorstel komt uit de koker van een centrum-rechtse coalitie. Zij maakt deel uit van een sterke landbouwlobby die meer land zoekt om te boeren. Zij beschouwen de huidige wetten die eigendom en gebruik van regenwoud reguleren, een obstakel voor de ontwikkeling van de Amazone en Brazilië.

De Amazone bevat zo’n 50 procent van de biodiversiteit op de wereld. Het is het grootste regenwoud op aarde, twee keer zo groot als Frankrijk.

Info en protesten

Reacties