'Marokko blokkeert materiaal over mensenrechtenschendingen'

27-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Marokkaanse politie hield vorige maand twee Saharawi-mannen aan die op het punt stonden te getuigen over de schendingen bij de Verenigde Naties. Woensdag trok de International League for the Rights and Liberation of People (LIDLIP) aan de alarmbel.

De Marokkaanse politie arresteerde op 24 maart twee leden van het Waarheid- en Rechtvaardigheidsforum, een mensenrechtenorganisatie uit de Westelijke Sahara, toen ze op weg waren naar de luchthaven. Mahmoud Elhamed en Brahim Noumri stonden op het punt naar Genève te vertrekken om het VN- Commissariaat voor de Mensenrechten een rapport te overhandigen over de vermeende wandaden van de Marokkaanse overheid in de Westelijke Sahara.

Saverino Maurutto, vertegenwoordiger van LIDLIP in Genève, beschuldigt de Marokkaanse overheid er nu van bewijsmateriaal over de schendingen achterover te drukken.

De twee Saharawi hadden lijsten van slachtoffers van Marokkaanse wandaden bij zich en een videotape met getuigenissen van voortvluchtige Saharawi en familieleden van verdwenen mensen.

Maurutto kondigde aan dat er kopieën van het bewijsmateriaal aan Hila Jilani, speciaal VN-rapporteur voor de Mensenrechten, zouden worden bezorgd.

De Westelijke Sahara is een ex-kolonie van Spanje en werd in 1975 door Marokko geannexeerd overgenomen. Het Polisariofront voert er strijd tegen de Marokkaanse bezetting en ijvert voor autonomie voor de Saharawi, het volk van de Westelijke Sahara.

In 1991 slaagden de VN erin de gewapende strijd tussen Marokko en Polisario te stoppen en stelden een referendum voor. De VN presenteerde in januari 2000 een lijst van stemgerechtigden maar Marokko weigerde die te aanvaarden.

Volgens Polisario wil Rabat 140.000 Marokkanen als Saharawi laten erkennen en zo het stemproces beïnvloeden. De Saharawi-bevolking wordt op zo'n 350.000 mensen geschat, waarvan er 220.000 in vluchtelingenkampen in het zuiden van Algerije zitten.

De VN keurden twee weken geleden een resolutie over zelfbestuur van de Westelijke Sahara goed. De VN roepen op tot onderhandelingen tussen Rabat en het Polisariofront en tonen zich een voorstander van een referendum over de zaak.

Abba Salek Elhassan, secretaris-generaal van de Vereniging van Saharawi Juristen, ervaart de beslissing van de VN als 'de zoveelste bevestiging van de legitimiteit van de strijd van de Saharawi.'

Elhassan stelt dat Marokko steun geniet van machtige vrienden. Vooral ex-kolonisator Frankrijk 'speelt een belangrijke rol en steunt Rabat bij het blokkeren van het referendum.' Frankrijk heeft vetorecht in de VN Veiligheidsraad, kan elke veroordeling van Marokko tegenhouden en suggereert alternatieven voor het VN- plan.

Ook Spanje staat aan Marokkaanse zijde. Madrid is gevoelig voor Marokkaanse druk om de goede vrede te bewaren, opdat de bilaterale visverdragen tussen beide landen niet in het gedrang komen. Spaanse vissersboten vluchten zuidwaarts voor de overbevissing en zijn maar wat blij als ze voor de kust van de Westelijke Sahara wateren hun netten mogen strijken.

In de vluchtelingenkampen in Algerije krijgen de Saharwai-vluchtelingen dan 'hun' eigen vis weer terug via Europese voedselhulp.

Reacties