Marokkaanse koning ontkent traagheid bij hervormingen

04-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Waarnemers beschuldigen de 38-jarige koning en zijn premier Youssoufi ervan te dralen met veranderingen in het land.Mohammed VI vindt dat er talrijke en wezenlijke resultaten zijn geboekt.

Die werden spoedig na het aantreden van de jonge koning in 1999 verwacht. Mohammed VI ontkent stellig dat er sprake is van vertragingen.

Zowel de Marokkanen als het buitenland hebben vertrouwen in zijn regering. De sterke groei van directe buitenlandse investeringen in Marokko, naar verwachting dit jaar voor het eerst meer dan 3 miljard dollar, staaft dat laatste, aldus de vorst.

Dat de zaken niet zo snel gaan zoals sommige critici wensen erkent hij weliswaar. 'Mijn tempo is dat van Marokko. Dat is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als het tempo dat sommige, zich als aanklagers gedragende waarnemers arrogant willen opleggen.'

De koning wijst op de buitengewone zware taken die de regering heeft om armoede en analfabetisme te bestrijden. En voorts om een democratie te bouwen die stoelt op een sociale herverdeling, economische groei, maar ook op realisme en de tradities van het land. Hij noemt de aanhoudende droogte als een van de grote problemen, maar desondanks boekt Marokko vooruitgang.

Critici verdenken de Marokkaanse leiding ervan de kat uit de boom te kijken en te zien wat voor politieke stemming de verkiezingen in september 2002 opleveren. Pas dan zou duidelijk worden wat voor modernisering politiek veilig is.

Mohammed VI ontkent dat. Hij vreest bijvoorbeeld geen fundamentalistisch extremisme. In tegenstelling tot het buurland Algerije heeft de religie altijd een belangrijke rol gespeeld in het op traditie gerichte Marokkaanse bewind en openbare leven. Er is dan volgens de koning ook geen extremistische reactie te vrezen op het wegvallen van de religie uit het openbare leven zoals in Algerije en Iran.Bovenien is vorst ook geestelijk leider in Marokko.

Koning Mohammed spreekt ook tegen dat zijn persoon een mysterie is gebleven. 'De Marokkanen weten alles van me.' De pers suggereert 'mysteries' om beter te verkopen, meent de vorst.

Artikel uit Le Figaro

Reacties