Markt voor Vrede

12-02-2007
Door: OneWorld Redactie

Tijdens deze markt zullen zo'n ruim 800 scholieren op basis van nieuwsberichten over Uruzgan zes weken lang handelen in percentages als '29 tot 30 procent van de Nederlanders verwacht dat de wederopbouw van Uruzgan het komende anderhalf jaar op gang komt', '31 tot 32 procent van de Nederlanders', '33 tot 34 procent' enzovoort. Aan de hand van een startpeiling, tussenpeilingen, een slotpeiling en nieuwsberichten zullen zij beleggen. Voor de beste handelaren zijn er natuurlijk prijzen.

 

Op 16 februari, als de Nederlandse vredestroepen precies tweehonderd dagen in Uruzgan zijn, eindigt het spel. Wie de juiste aandelen van de slotpeiling in handen heeft, krijgt extra credits. Voor de beste deelnemers en school zijn er prijzen. De hoofdprijs is een ASN spaarrekening met een krediet van maar liefst 500 euro.

 

Scholen zullen deze geheel nieuwe onderwijsmethode gebruiken als lesstof, als onderwerp voor vakoverstijgende projecten en als onderdeel van het competentiegericht onderwijs. Leerlingen krijgen zo spelenderwijs inzicht in maatschappelijke vraagstukken als 'wederopbouw in een conflictgebied' en 'hoe komt de publieke opinie tot stand'. Bovendien leren de scholieren tevens de werking van een aandelenmarkt.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christian Laheij,

06-51045891. Scholen kunnen zich nog aanmelden, via marktvoorvrede@eurosvoorvrede.nl. Markt voor Vrede wordt ondersteund door Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO), NCDO, Oxfam Novib en Kerk en Wereld.

Markt voor Vrede

Euro's voor Vrede

Reacties