Marihuana-op-recept verontrust Kenia

11-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De eenheid die het druggebruik in Kenia bestrijdt, vreest dat de verspreiding van marihuana in Europa op medische gronden, niet aan Afrika voorbij zal gaan - met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid, meldt de krant The Daily Nation.

‘Er zijn altijd landen die hetzelfde gaan doen,’ zegt Tom Mboya, werkzaam bij het ministerie van Gezondheid in Kenia.

Joseph Kaguthi, hoofd van het Nationale Bureau voor de Campagne tegen de Misbruik van Drugs, is dramatischer over het ‘decriminaliseren’ van marihuana: ‘het is het begin is van het einde van onze jeugd’.

Kaguthi vecht al twee jaar voor een striktere handhaving van de wet als de beste manier om drugsgebruik tegen te gaan.

Levenslange gevangenisstraf

Grootste bezwaar tegen de legalisering van bhang, zoals de softdrugs in Kenia worden aangeduid, is dat het gebruik (en misbruik) niet goed gecontroleerd kan worden.

De voorzitter van de Keniaanse Medische Associatie, James Nyikal, zegt dat zijn land niet de medische infrastructuur heeft als een westers land. ‘Het wordt extreem moeilijk de gebruikers te controleren, laat staan degenen die het spul illegaal verkopen.’

In Kenia is het bezit, de verbouw en verkoop van marihuana verboden. Overtreding kan je op levenslange gevangenisstraf komen te staan. Desondanks neemt het gebruik ervan al een tijdlang toe. Mede daarom willen de specialisten dat hun overheid nu al maatregelen neemt, voordat de ‘pro-marihuana golf’ Afrika bereikt.

Nadelen groter dan voordelen

De Keniaanse specialisten erkennen wel dat marihuana medische kwaliteiten heeft, maar zij geloven dat verspreiding in hun land de nadelen de voordelen overstijgen.

Volgens The Daily Nation zijn ook andere Afrikaanse landen bang voor legalisering van medisch marihuana gebruik in Europa. Overheden in Afrika hebben vaak al moeite hun anti-drugswetten goed te handhaven.

Het Keniaanse dagblad bericht wel dat de Nederlandse regering de verbouw van de softdrugs aan strikte voorwaarden verbindt. Zo moet verspreiding van de drugs naar het illegale circuit worden tegengegaan.

In Nederland, en ook steeds meer in West-Europa, kunnen patiënten met ziekten als kanker, HIV of MS sinds kort bij de apotheek pakjes van vijf gram marihuana halen om de pijn te stillen.

Reacties