Mandela kuist oorlogstaal na klachten moslims

07-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Vorige week begon Mandela zijn oorlogstaal al te nuanceren om de moslims te bedaren. Zijn oorspronkelijke uitspraken waren eenzijdig en overdreven, aldus Mandela nu.

Hij verontschuldigde zich dat hij de indruk had gewekt ongevoelig te zijn voor het lijden van de Afghaanse bevolking in de oorlog. In november hield hij nog een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse president George Bush waarbij hij zijn volledige steun aan de oorlog betuigde.

Mandela zei ook dat Osama Bin Laden onmiddellijk veroordeeld moest worden en het netwerk Al-Qaeda verpletterd.

Mandela kwam terug op zijn uitspraken na bijeenkomsten met familie, vrienden en adviseurs die hem wezen op de woede die zijn standpunten hadden uitgelokt. 'Mandela was gewaarschuwd,' stelden een aantal critici: 'Jarenlang werden leden van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) gebrandmerkt als terroristen.'

John Stremlau, professor Internationale Relaties in Johannesburg vindt het heel verstandig dat Mandela zich verontschuldigt. 'De oorlog tegen het terrorisme mag de Zuid-Afrikanen niet verdelen.'

Ook de moslims zijn blij dat Mandela zich genuanceerder uitlaat. Een Zuid-Afrikaans dagblad bejubelt de voormalige president om zijn houding: 'Hij heeft opnieuw getoond dat hij een groot politicus is wiens gezond verstand zijn ego overstijgt'.

Reacties