Mandela bekritiseert Mbeki over aidsbeleid

03-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Mandela nam de presidenten Yoweri Museveni en Abdoulaye Wade, uit Uganda en Senegal, als voorbeeld tijdens zijn speech en niet zijn opvolger Thabo Mbeki. ‘Zij zijn hun landen uitgegaan en hebben zich geconcentreerd op de manier waarop gemeenschappen tegen aids kunnen vechten.’ De president van Uganda en zijn echtgenote ‘tillen mensen met aids op en geven hen liefde en steun. Andere leiders en hun vrouwen zouden daaraan een voorbeeld moeten nemen,’ aldus Mandela.

Hoewel Mandela na zijn speech ontkende kritiek te hebben op het aidsbeleid van Mbeki, is duidelijk dat zijn uitlatingen in schril contrast staan met opmerkingen van zijn opvolger. Die veroorzaakte grote verontwaardiging toen hij het verband tussen HIV, het virus dat de dodelijke ziekte kan veroorzaken, en aids in twijfel trok. Ook het feit dat hij niet erg open over de ziekte spreekt, wordt hem kwalijk genomen.

Nelson Mandela vindt dat staatshoofden het voortouw moeten nemen in de strijd tegen aids. Mandela brak een lans voor de toegang tot medicijnen tegen de gevreesde ziekte. Momenteel zijn veertig miljoen mensen drager van HIV. Dagelijks raken ongeveer 14.000 mensen ermee besmet. Met name in Afrika en Azië maakt de ziekte veel slachtoffers.

In Zuid-Afrika is de aidsproblematiek het ergst. Het land telt 4,7 miljoen mensen die seropositief zijn.

Ook in diverse andere landen werd zaterdag stilgestaan bij aids en kwamen er nieuwe initiatieven.

Zo kondigden de Chinese autoriteiten aan de prijs van de belangrijkste twee medicijnen tegen aids flink te verlagen. In China zijn anderhalf miljoen mensen seropositief.

Maandag gaat in Cambodja een 'condoomcafé' open, om zo de mensen bewuster te maken van de aidsproblematiek.

En in Washington konden mensen zich op Wereld Aids Dag gratis laten testen.

UNaids

Reacties