Mama Cash promoot natuurlijke bevalling in Argentinië

09-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De campagne, die enkele weken loopt, is een initiatief van de Argentijnse niet-gouvernementele organisatie Dando a Luz (Baren) en krijgt financiële steun van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Mama Cash. Nederland staat in het buitenland bekend als het land van de thuisbevallingen en natuurlijke geboortes. Verschillende bekende Argentijnen zoals topmodellen en acteurs zetten zich in voor de campagne.

De situatie in Argentijnse ziekenhuizen is schrijnend vergeleken met Nederland. In een van de campagnes raadt een bekende televisiepresentator aan de navelstreng niet door te knippen voordat die stopt met kloppen. Dit stimuleert de ijzeropname van de baby. Gynaecologen in Argentinië willen hier echter niet op wachten.

Kunstmatig

In openbare ziekenhuizen mag de vader niet bij de bevalling aanwezig zijn en soms zelfs niet bij de echo. De standaardprocedure is dat vrouwen aan een infuus worden gelegd om de weeën te stimuleren. Artsen helpen de vruchtvliezen kunstmatig te laten breken en geven vrijwel standaard een knip. Bevallende vrouwen zijn verplicht plat te liggen en worden vastgebonden aan de benen.

 

De helft van alle bevallingen in Argentijnse privé-ziekenhuizen zijn keizersneden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is zo'n ingreep maar in 15 procent van de bevallingen echt nodig. Toch gebeurt het vaak omdat keizersneden makkelijker te plannen zijn voor artsen. Vrouwen uit de hogere en middenklasse vragen vaak zelf om een keizersnede. 'Maar dat komt gedeeltelijk omdat vrouwen bang zijn geworden, juist vanwege de slechte ervaringen bij gewone bevallingen die niet goed werden begeleid', aldus Sonia Cavia van Dando a Luz tegen het persbureau IPS.

 

Respect

Argentinië kent sinds november 2004 een wet waarin staat dat vrouwen het recht hebben tijdens de bevalling met respect behandeld te worden. Volgens de wet moeten vrouwen van tevoren op de hoogte worden gesteld van eventuele medische ingrepen tijdens de weeën en de bevalling. Na de geboorte van de baby mag een vrouw het kind bij zich houden tenzij sprake is van dringende medische zorg.

 

Sinds het begin van de campagne krijgt Dando a Luz twee keer zoveel telefoontjes van vrouwen met vragen. Sommige vrouwen willen weten hoe ze de klinieken kunnen aanklagen wegens slechte behandeling. Dando a Luz bracht dit jaar al verschillende zaken voor de ombudsman. Hierdoor hebben verschillende ziekenhuisdirecteuren zich moeten verantwoorden en de praktijken in hun ziekenhuis aangepast.

Reacties