Maleisiërs willen geen proefkonijnen zijn

28-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Maleisië wil graag buitenlandse biotechnologiebedrijven naar Maleisië halen. Het land volgt het voorbeeld van India. Door soepele wetgeving stimuleert de Indiase regering de oprichting van zogenaamde contactonderzoeksorganisaties (CRO's). De organisaties testen in India nieuwe geneesmiddelen uit voor farmaceutische bedrijven.

India Resource Center (IRC), een organisatie die de macht van multinationals in India wil beteugelen, zegt dat onethische praktijken bij deze CRO's en bij geneesmiddelenproducenten schering en inslag zijn. Volgens het IRC zijn nietsvermoedende Indiërs vaak de dupe van deze praktijken en weten zij vaak niet dat de geneesmiddelen die ze krijgen toegediend experimenteel zijn.

Klinische testen op mensen en dieren kosten in Azië naar schatting maar een tiende van de kostprijs in de Verenigde Staten of Europa. Volgens het IRC kunnen tussenpersonen en CRO's in India daardoor immense winstmarges bereiken, maar dan wel over de rug van arme en zieke Indiërs.

Versoepelen

In Maleisië bestaat dan ook de angst dat de Maleisische overheid eveneens van plan is het toezicht en de wetten voor onderzoek te versoepelen, om op die manier de biotechindustrie te stimuleren. Zo'n beleid zou dezelfde praktijken als in India mogelijk maken.

Tegenstanders van de plannen in Maleisië zijn bovendien bezorgd omdat de wetenschapsminister heeft beloofd dat buitenlandse biotechbedrijven voortaan in één enkel agentschap alle formaliteiten kunnen regelen.

Het is niet de eerste keer dat Maleisië probeert om biotechnologische bedrijven te verleiden. In 2001 lanceerde de regering Bio Valley, een programma waarmee de Maleisische overheid in tien jaar tijd voor tien miljard dollar aan buitenlandse investeerders in biotechnologie wilde lokken.

Daarvan is nog weinig terecht gekomen. In 2005 maken maar drie bedrijven aanstalten om een vestiging op te richten.

Ook Australië, Japan, Zuid-Korea en China hebben gezorgd voor nieuwe wetgeving en extra financiering voor de biotechnologische industrie. Singapore heeft een bedrag van twee miljard dollar opzij gezet. Niet alleen om bedrijven te lokken maar ook om te investeren in de eigen biotechindustrie.

 

Reacties