Malawi test groene auto

09-01-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Ethanol heeft als voordeel dat het minder vervuilend is dan gewone benzine. 'We kunnen bovendien besparen op de kosten van de import van benzine', stelt econoom Charles Mtonga tegenover SciDev.net. Volgens hem biedt de productie van ethanol meer mensen werk in de suikerrietsector.

 

De rijtesten zijn onderdeel van een vijfjarig onderzoeksproject naar het gebruik van ethanol als autobrandstof, dat wordt gesubsidieerd door de Malawische overheid. Vanaf februari 2006 jaar rijden de auto's op ongelode benzine gemengd met 10 procent ethanol. Voor die tijd was dit nog gelode benzine, gemengd met 20 procent ethanol.

 

Ethanol wordt gemaakt uit het sap van suikerriet, dat wordt verbouwd op Malawische plantages. Suiker is na tabak het belangrijkste landbouwproduct in Malawi, waar de meeste mensen werkzaam zijn in de landbouw. Meer dan de helft van de exportinkomsten worden verdiend met tabak.

 

Klimaatafspraken

Volgens Kendron Chisale, directeur van de afdeling wetenschap en technologie aan het hoofdstedelijk Technische College in Lilongwe kan Malawi door het overschakelen op ethanol de uitstoot van schadelijke transportgassen beperken. Zo kan het land voldoen aan de eisen die de deelnemers aan de klimaatconferentie in Nairobi in november, zijn overeengekomen.

 

Mtonga waarschuwt wel voor een te groot enthousiasme. Hij pleit voor uitgebreid onderzoek naar het ombouwen van benzine-auto's naar ethanolwagens. Ook schat Mtonga in dat er grote investeringen in zowel de productie van de brandstof als de installatie van extra (ethanol)pompstations nodig zijn om het hele land op termijn van ethanol te kunnen voorzien.

SciDev.net

Reacties