Malariavaccin rond 2010 op de markt

15-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De doorbraak kan op het conto van wetenschappers van de Universiteit van Barcelona worden geschreven. Zij werken nauw samen met geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline. Er lopen meerdere onderzoeken naar de ziekte die onder meer hoge koorts veroorzaakt. Betrokkenen noemen de proefresultaten van dit vaccin veelbelovend.

Het proefvaccin werd getest op meer dan tweeduizend kinderen in Mozambique. Daaruit bleek dat het vaccin de kans op malaria met 30 procent vermindert. Bovendien kregen de ingeënte kinderen 58 procent minder kans om de ergste, veelal dodelijke, variant van de ziekte te krijgen.

Vinden wondermiddel haast onmogelijk

Volgens deskundigen schijnt het erg moeilijk te zijn om een middel te vinden dat de kans op malaria voor 100 procent uitsluit. Dit nieuwe vaccin kan dus nog geen wondermiddel worden genoemd, maar wordt wel als een grote doorbraak gezien.

‘We zouden natuurlijk graag hogere cijfers zien, maar dit zijn zeker belangrijke testresultaten,’ zei Melinda Moree, directeur van het Malaria Vaccin Initiative. Allan Shapira van Roll Back Malaria noemt het onderzoek van hoge kwaliteit. ‘De uitkomsten zijn hoopvol.’

Het voorkomen van malaria is erg belangrijk omdat de ziekte resistent aan het worden is voor de bestaande medicijnen. De samenstellers van het vaccin gaan door met testen. Als alles goed gaat, zal het middel waarschijnlijk pas in 2010 op de markt komen.

Samenwerking hulporganisaties en fabrikanten

Dit vaccin is ook om een andere reden baanbrekend te noemen. Het is namelijk de vrucht van de samenwerking tussen hulporganisaties en een geneesmiddelenfabrikant.

Tot voor kort was het voor farmaceutische bedrijven commercieel niet aantrekkelijk om geneesmiddelen te ontwikkelen voor ziektes die met name bij arme mensen voorkomen. Bij dit onderzoek hebben liefdadigheidsorganisaties waaronder de Bill & Melinda Gates Foundation daarom geld gegeven aan GlaxoSmithKline om onderzoek te doen.

Voorwaarde hiervan is wel dat de eventuele medicijnen die uit het onderzoek voortkomen, tegen lage prijzen in arme landen worden verkocht.

Elk jaar krijgen 300 miljoen mensen malaria. Eén tot drie miljoen mensen sterft eraan. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor de ziekte. In negen van de tien gevallen gaat het om mensen uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

color=red>

Veelgestelde vragen over malaria
The Lancet

Reacties